2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash 2002-shawnn-tan-265187
Zo leef je plezieriger met een voedselallergie

Zo leef je plezieriger met een voedselallergie

[Gastbijdrage voedselallergie] Eten is voor iedereen noodzakelijk. Het betekent voor iedereen ook weer wat anders. Waar de één alleen eet omdat het moet, eet de ander het liefst de hele dag door. Er zijn mensen die van hartig houden en voorstanders van zoet. Eten heeft niet alleen als functie je maag te vullen. Eten verbindt. Het zorgt voor een verbinding tussen jou en mij.

Er is denk ik niet één onderwerp zo geliefd als voedsel. Wij houden ervan. Dat komt misschien ook omdat eten echt meer doet dan alleen je maag vullen. Eten is meer dan noodzakelijk, het schept een band met de mensen om je heen. Het verbindt activiteiten en vieringen. Wat is een rondje schaatsen zonder koek en zopie? Een verjaardag zonder taart? Kruidnoten met Sinterklaas en Oliebollen met Oud en Nieuw. Het lijkt wel een vanzelfsprekendheid dat wij onbezorgd kunnen eten.

Zo maak je jouw leven met een voedselallergie plezieriger

Maar wat nu als eten niet zo makkelijk is? Wat als je te maken hebt met een voedselallergie? Als eten geen vanzelfsprekendheid is, kan het ook minder fijn worden. Hoe ga je dan om met al die verleidingen die je op elke straathoek lijken te overvallen? Dit is voor veel mensen de realiteit. Een voedselallergie ontregelt je leven en kan het best lastig maken. Ik heb er zelf ook mee te maken en op mijn site blog ik hier regelmatig over.

Taart op een verjaardag is helaas niet mogelijk. Koek en zopie? Ik neem mijn eigen versnaperingen mee. Oud en Nieuw? Ik probeer ze zelf te maken, maar ze worden nooit zo mooi als de “echte”. Is het leuk? Nee. Wat zou het fantastisch zijn als je die allergie niet had. Hoe kan  je er voor zorgen dat je jouw leven met een voedselallergie plezieriger maakt?

GezondheidGezondheid

Welke voedselallergieën zijn er?

Een voedselallergie kan zich op diverse manieren uiten. De mate waarin je reageert op een voedingsmiddel ligt aan de mate waarop jij daar allergisch voor bent. Persoonlijk ben ik onder andere allergisch voor noten. Dit is dan ook de reden dat ik ze niet eet. Toch kan ik één keer in de week wat nootjes eten zonder last te krijgen. Maar stel nu dat ik elke dag kaas zou eten, dan zit ik onder het eczeem. Het is ook een kwestie van weten wat je lijf wel en niet aankan.

De verschillende voedselallergieën uiten zich ook divers. Je kunt hierbij denken aan:

  1. Huidklachten, zoals eczeem of jeuk
  2. Maag- of darmklachten, zoals krampen of diarree
  3. Een gezwollen tong en / of moeite met ademhalen
  4. Duizeligheid
  5. Galbulten
  6. Luchtwegproblemen, zoals benauwdheid en hoesten 

Er zijn veel voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Om het wat overzichtelijker te maken, is er een lijst samen gesteld met de meest voorkomende allergieën:

Het leven met een voedselallergie is lastig maar niet onmogelijk

Hoe kun je ervoor zorgen dat het leven eenvoudiger wordt? Planning en voorbereiding zijn onmisbaar voor een ontspannen en plezieriger leven. Lees hier mijn tips die voor mij onmisbaar zijn.

voedselallergie kennis Weet waar jij allergisch voor bent

Laat jezelf testen bij je huisarts of een allergoloog. Als jij  weet waar je allergisch voor bent, is het echt noodzakelijk om deze voedingsstoffen weg te laten uit je voedingspatroon. Laat je dus testen voor meer duidelijkheid.

maaltijden plannen Zorg voor een goede planning met je maaltijden

Als je zelf kookt, heb je de regie. Jij weet waar je allergisch voor bent en welke voedingsstoffen te vermijden. Het koken met een voedselallergie kan een uitdaging zijn. De meeste producten uit de supermarkt bevatten tarwe, mais, noten en soja.  Kies daarom altijd voor pure, onbewerkte voeding. Aardappelen, rijst, groente, fruit, vlees en vis. Let erop dat je geen producten koopt waar onnodige ingrediënten aan toe zijn gevoegd. Denk hierbij aan smaakstoffen, kleurstoffen, e-nummers en aroma's. Je zult de eerste niet zijn die hier allergisch op reageert.

uit eten allergie Neem altijd contact op als je uit eten gaat

Het kan een beste uitdaging zijn om uit eten te gaan met een voedselallergie. Op mijn website heb ik dan ook een lijst samen gesteld waar jij veilig uit eten kunt. In die restaurants kun je glutenvrij, maisvrij en ei-vrij eten. Als jij graag naar een ander restaurant gaat, dan raad ik je aan om altijd contact op te nemen van tevoren. Leg uit waar jij allergisch voor bent en of zij hier rekening mee houden.

Schaam je niet om door te vragen. Hoe bereiden ze iets en hoe goed is de kok op de hoogte? Als je er geen goed gevoel over hebt, probeer dan een ander restaurant. Je gezondheid staat altijd op nummer 1.

Oh ja, wat ik verder nog kwijt wilde. Ik heb mijn eigen kookboekje geschreven. Het is een e-book met 45 recepten. Alle recepten zijn vrij van gluten, mais, noten, ei en soja. Een ideaal kookboek als je kampt met een voedselallergie. 

Autoimmuun

Mijn naam is Sanne en op mijn website Autoimmuun vind je alles voor een leven zonder allergieën. Ik blog over gezondheid, voeding en reizen. Duik in mijn persoonlijke verhalen en laat je meenemen op een allergievrije reis.

[Gastauteur:] Sanne - Autoimmuun.com | [Foto:] Viktoria Slowikowska - Pexels


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over voedselallergie

 


26-11-2021

Tags: Voedselallergie Zo leef je plezieriger met een voedselallergie culinair lifestyle

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl