2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Aanspraak op schadevergoeding bij letselschade

Aanspraak op schadevergoeding bij letselschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat weet iedereen. Het kan dan ook voorkomen dat je onverhoopt door een ongeval letselschade oploopt. Als een ander verantwoordelijk is voor deze letselschade, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. In dit artikel wordt toegelicht hoe dat in z’n werk gaat.

Wat is letselschade 1. Wat is letselschade?

Letselschade is zowel de lichamelijke als psychische schade die iemand oploopt door een ongeval, zoals een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een medische fout. Dit wil zeggen dat het ongeval is veroorzaakt door het toedoen van een andere partij. Letselschade kan bestaan uit zowel materiële als immateriële schade.

- Materiële schade: Deze schade kan worden gewaardeerd in geld. Het gaat in dit geval om o.a. verlies van inkomsten, medische (on)kosten, schade aan persoonlijke eigendommen, aanpassingen aan woning en/of auto, zorghulp of hulp in de huishouding.

- Immateriële schade: Deze schade kan niet worden gewaardeerd in geld. Het gaat in dit geval om o.a. affectieschade, shockschade of anderszins verlies aan levensvreugde ten gevolgde van het ongeval. De tegemoetkoming die hier tegenover staat, wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd.

letselschade claimen 2. Hoe kun je letselschade claimen?

Als je letselschade hebt opgelopen, kun je deze verhalen op de partij die de letselschade heeft veroorzaakt. De letselschade claimen doe je bij een persoon, een instelling, een organisatie of de verzekeraar van de betreffende persoon, instelling of organisatie.

Bewijslast verzamelen: Toon aan dat de andere partij onrechtmatig heeft gehandeld. Bewijslast kan bestaan uit: foto’s van het ongeval, getuigenverklaringen, een kopie van een (arbeids)ongevallenformulier of een proces-verbaal.

- (On)kosten in kaart brengen: Breng je (on)kosten concreet in kaart. Het gaat hier om de kosten van zowel materiële als immateriële schade.

letselschadeclaim 3. Wie kan jou helpen bij het opstellen van een letselschadeclaim?

Om tot een succesvolle schadeclaim te kunnen komen, is het noodzakelijk dat deze conform wet- en regelgeving tot stand is gekomen. Dit is niet eenvoudig. Om die reden is het aan te raden om je bij te laten staan door een letselschadespecialist. Deze zet zich in voor jouw belangen en ziet nauw toe op een rechtvaardige schadevergoeding.

Maak je aanspraak op een schadevergoeding bij letselschade?

Met bovenstaande drie tips heb je nu in ieder geval meer inzicht in de stappen die je kunt zetten bij letselschade. Lees meer nog veel meer financiële tips via de Categorie Financieel >>

14-10-2022

Tags: Letselschade Financieel

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl