2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zo maak je een gedicht: Tips van Anna de Swart

Zo maak je een gedicht: Tips van Anna de Swart

[Gastbijdrage] Creatief bezig willen zijn met taal is belangrijk als je gedichten of versjes wilt gaan schrijven. Dat kan met ingewikkelde, uitgedachte kunstgrepen maar dat is absoluut geen voorwaarde.
Het is veel belangrijker dat je een idee hebt over wat je wilt overbrengen: wil je iets grappigs schrijven of iets met meer diepgang; wil je de lezer een prettig gevoel geven of misschien ergens over na laten denken. Met deze tips maak je een mooi gedicht:

Inspiratie voor een gedicht

Persoonlijk houd ik van toegankelijke, bemoedigende en inspirerende teksten. Die kunnen vrolijk, maar ook droevig zijn. Vaak laat ik mij inspireren door (mooie) woorden die ik lees of hoor en door gedachten die in mij opkomen als ik iets meemaak. Ik noteer ze vaak zo snel mogelijk anders is de kans groot dat ik ze vergeet. Er ligt dan ook altijd een notitieboek in de buurt of ik gebruik mijn telefoon als ik onderweg ben en een ingeving krijg.

Sommige woorden en woordcombinaties wachten soms weken of maanden voordat ze verwerkt worden in een gedicht. Soms komen op verschillende momenten genoteerde woorden samen en kan ik ze ook niet meer los van elkaar zien. Op zo’n moment schrijft een gedicht zich zelf. Sommige gedichten of versjes ontstaan snel, andere hebben geen haast en bevinden zich in verschillende stadia van nog lang niet af tot bijna af. Geduld is daarom ook een goede eigenschap als je je wilt toeleggen op het dichterschap.

Ritme in een gedicht

Als je net als ik houd van ritme in een gedicht dan kun je dat creëren door gebruik te maken van rijm, bijvoorbeeld begin- of eindrijm, of door een specifiek aantal lettergrepen te gebruiken. Dat ken je vast van de Sinterklaasgedichten. Als je vervolgens je gedicht hardop leest, ontdek je snel genoeg of het lekker loopt.

Metafoor

Door te werken met beelden, met metaforen, kun je je als dichter veel veroorloven en tegelijkertijd krijgt de lezer ook nog de mogelijkheid voor eigen interpretatie. Zorg er wel voor dat de beelden bij elkaar passen; dit komt de leesbaarheid ten goede. Soms betekent dat het schrappen van een mooie zin, maar niet getreurd: een mooie zin vindt zijn weg uiteindelijk wel naar de plek die het hebben moet.

Taal moet kloppen

In specifieke gevallen kan een opzettelijke grammaticafout de betekenis van je gedicht verdiepen, maar er zijn grenzen en die zijn sneller bereikt dan je misschien denkt. Doe daarom altijd een grammatica- en spellingscontrole of laat dat doen, want je kunt blind zijn voor je eigen fouten en een extra paar ogen is dan fijn.

Qua interpunctie kun je je meer dichterlijke vrijheden veroorloven. Vaak komt je gedicht beter uit de verf als het niet bolstaat van de verplichte leestekens: het oogt rustiger en er is meer ruimte voor ambiguïteit. Persoonlijk vind ik het prettig om in mijn versjes zo weinig mogelijk leestekens te gebruiken.

Tot slot een laatste tip:

een gedicht hoeft geen einde te hebben om af te zijn...

 

[Gastauteur:] Anna houdt van woorden, van taal en schrijft versjes en teksten over alle facetten van het leven. Ze brengt de ‘Nieuwsbrief Versjes van Anna’ uit, is auteur van het geschenkboek 'Briefjes in je broodtrommel', schrijft op annadeswart.nl en voor verschillende uitgeverijen.


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over een gedicht maken

 


04-12-2021

Tags: Een gedicht hobby

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl