2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zelf maken of repareren? Bespaar zo slim geld

Zelf maken of repareren? Bespaar zo slim geld

[Gastbijdrage] Heb je je ooit afgevraagd hoe je wat extra geld kunt besparen in deze tijden van economische onzekerheid? Het antwoord is eenvoudig: door zelf dingen te maken of te repareren! Dit kan je veel geld besparen op de lange termijn en je kunt het zelfs als een leuke hobby beschouwen. Hieronder volgen een aantal tips om kleine beetjes geld te besparen door zelf dingen te maken of te repareren.

repareren Repareren in plaats van weggooien

Wanneer er iets kapot gaat, komt het meestal eerst bij ons op om het weg te gooien en iets nieuws te kopen. Maar als je geld wilt besparen, is dit niet altijd de beste optie. Repareren kan veel goedkoper zijn en het is ook nog eens beter voor het milieu. Zelfs als je geen ervaring hebt met reparaties, zijn er veel online tutorials beschikbaar die je kunnen helpen bij het repareren van verschillende apparaten, van elektronica tot witgoed.

tweedehands kopen Koop tweedehands materialen en producten

Soms is het niet nodig om iets volledig nieuw te kopen om te krijgen wat je nodig hebt. Maak gebruik van tweedehands materialen om geld te besparen. Als je op zoek bent naar materialen voor een bepaald project, kijk dan eens op websites zoals Marktplaats of Facebook Marketplace. Daar kun je vaak tweedehands materialen vinden voor een fractie van de prijs van nieuwe materialen. Je kunt hier ook tweedehands witgoed kopen voor een fractie van de nieuwprijs. Als je er een beetje tijd in steekt, kun je vaak iets vinden dat in goede staat is en nog jaren meegaat.

Leer basisvaardigheden Leer basisvaardigheden

Als je nog geen ervaring hebt met doe-het-zelf-projecten, leer dan een aantal basisvaardigheden. Hierdoor kun je een heleboel geld besparen, omdat je veel reparaties en projecten zelf kunt doen in plaats van iemand anders in te huren (of iets nieuws te kopen). Enkele basisvaardigheden om te leren zijn het repareren van een fietsband, een orchidee verpotten, het vervangen van een lamp, een palletbank maken of het schilderen van een kamer. Een ander voordeel van het leren van basisvaardigheden is dat het je meer vertrouwen geeft om andere projecten aan te pakken. Als je eenmaal weet hoe je een fietsband moet repareren of een lamp moet vervangen, zul je merken dat het veel gemakkelijker wordt om andere kleine reparaties zelf te doen.

spullen maken Maak je eigen spullen

Zelf dingen maken is niet alleen goedkoop, maar het kan ook erg leuk zijn. Bovendien weet je precies wat er in je spullen zit, omdat je de ingrediënten en materialen zelf hebt gekozen. Je kunt bijvoorbeeld zelf schoonmaakmiddelen, kaarsen of meubels maken. Er zijn tal van tutorials op het internet te vinden die je kunt bekijken om allerlei spullen te maken, zo ook hier op ZoMaakje.nl! Al met al zijn er genoeg manieren om slim geld te besparen door zelf dingen te maken of te repareren. Of je nu begint met het leren van basisvaardigheden of aan de slag gaat met het maken van je eigen spullen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Onthoud dat zelf dingen maken niet alleen geld bespaart, maar ook een creatieve en bevredigende hobby kan zijn. Succes!

Meer over DIY en Wonen >>

[Gastauteur Zelf maken of repareren is Kleinebeetjes Geldzaken| Foto Zelf maken of repareren van Roselyn Tirado op Unsplash]


 

08-05-2023

Tags: Hobby Wonen Financieel

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl