Zo kan je een laadbatterij maken voor stroom
Als je zonnepanelen hebt, dan weet je dat je overdag stroom opwekt wanneer de zon schijnt. Maar wat doe je met deze stroom als je hem niet direct verbruikt? Het antwoord is simpel: sla hem op in een laadbatterij, zeker als de salderingsregel steeds minder op gaat leveren. Zo heb je straks altijd stroom beschikbaar, zelfs als de zon niet schijnt. In dit artikel leer je hoe je zelf een laadbatterij voor je zonnepanelen kunt maken.
Stap 1: Kies de juiste laadbatterij
Er zijn verschillende soorten batterijen die je kunt gebruiken voor je zonnepanelen. Een populaire optie is de loodaccu. Dit is een betaalbare optie die goed werkt voor kleine tot middelgrote systemen. Als je echter een groter systeem hebt, dan is het beter om te investeren in een lithium-ion batterij. Deze zijn duurder, maar gaan langer mee en zijn efficiënter.
Stap 2: Bepaal de capaciteit van de batterij
De capaciteit van de batterij bepaalt hoeveel stroom er opgeslagen kan worden. Het is belangrijk om deze capaciteit goed te berekenen zodat je voldoende stroom hebt om de avond en nacht door te komen. De capaciteit wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Als je bijvoorbeeld 5 ampère per uur verbruikt en je wilt genoeg stroom hebben voor 12 uur, dan heb je een batterij nodig met een capaciteit van minimaal 60 Ah.
Stap 3: Koop de benodigde materialen
Naast de batterij heb je nog enkele andere materialen nodig om je laadbatterij te maken. Denk hierbij aan een laadregelaar, zekeringen, bekabeling en eventueel een batterijmonitor. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en tools in huis hebt voordat je begint met de installatie.
Stap 4: Installeer de laadregelaar
De laadregelaar zorgt ervoor dat de batterij op de juiste manier wordt opgeladen en dat de stroom die terugkomt van de batterij naar de zonnepanelen wordt geregeld. Het is belangrijk om de laadregelaar op de juiste manier te installeren volgens de instructies van de fabrikant.
Stap 5: Sluit de zekeringen aan
Zekeringen beschermen je systeem tegen overbelasting en kortsluiting. Het is belangrijk om zekeringen te installeren op zowel de positieve als negatieve kabel van de batterij en de zonnepanelen.
Stap 6: Verbind de bekabeling
Nu is het tijd om de bekabeling aan te sluiten. Verbind de kabels van de zonnepanelen met de laadregelaar en sluit vervolgens de laadregelaar aan op de batterij. Zorg ervoor dat je de positieve kabel van de batterij verbindt met de positieve kabel van de laadregelaar en hetzelfde doet met de negatieve kabels.
Stap 7: Installeer een batterijmonitor
Een batterijmonitor is optioneel, maar kan wel handig zijn om de status van je batterij in de gaten te houden. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoeveel stroom er nog beschikbaar is en hoe snel de batterij opgeladen wordt. Het installeren van een batterijmonitor is vrij eenvoudig en de instructies hiervoor staan beschreven in de handleiding.
Stap 8: Test je systeem
Als alle materialen zijn geïnstalleerd, is het tijd om je systeem te testen. Sluit de zonnepanelen aan en zorg ervoor dat de batterij goed wordt opgeladen. Controleer ook of de zekeringen goed werken en of de batterijmonitor goed functioneert.
Stap 9: Onderhoud je laadbatterij
Om ervoor te zorgen dat je laadbatterij goed blijft functioneren, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Controleer bijvoorbeeld regelmatig de waterstand van je loodaccu en zorg ervoor dat deze altijd op peil is. Als je een lithium-ion batterij hebt, hoef je hier geen rekening mee te houden.
Een laadbatterij maken (al) iets voor jou?
Met deze stappen kun je dus zelf prima een laadbatterij voor je zonnepanelen maken. Samenvattend is het belangrijk om de juiste batterij te kiezen en de capaciteit goed te berekenen. Zorg er daarnaast uiteraard voor dat be alle benodigde materialen in een keer in huis hebt en deze correct installeert. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren. Zo blijft je laadbatterij goed functioneren. 'Et voila': voortaan geniet je van de voordelen van je zonnepanelen, zelfs als de zon niet schijnt.
Privéfoto AGM technology - Een laadbatterij maken met dank aan JP.
Meer besparende huisinspiratie lees je via de Categorie Wonen >>
Ontvang gratis updates zoals over een laadbatterij maken
03-04-2023 Deel