2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
DIY tools voor iedere klus. Alle 21 goed!

DIY tools voor iedere klus. Alle 21 goed!

Met de juiste DIY tools kun je echt elke DIY-klus eenvoudig aanpakken. Of het nu gaat om een kleine reparatie of een ingewikkeld project, je hebt gereedschap nodig. DIY staat voor "do it yourself", en tools zijn essentieel voor het bouwen van projecten met je eigen twee handen. Ze helpen je om tijd te besparen, om kosten te verminderen en om je projecten veilig en gemakkelijk te maken. Gelukkig kun je deze 21 handige tools in je toolbox steken om de beste resultaten te bereiken.

jouw diy tools Jouw 21 DIY tools:

1. Boormachine

In veel DIY-projecten heb je een boormachine nodig. Boormachines zijn ideaal voor het boren van gaten in hout of metaal. Ze kunnen ook worden gebruikt om schroeven en bouten te verwijderen. Een kolomboormachine is een professioneel gereedschap dat je gebruikt om in metalen of harde materialen te boren. Deze boormachine heeft een grotere boorkop en is sterker dan een reguliere boormachine. Een schroefmachine of slagmoersleutel is een draadloos gereedschap dat alleen gebruikt kan worden om schroeven mee vast te draaien. Met deze gereedschappen kun je schroeven met verschillende koppen en in verschillende maten vastdraaien.

2. Schroevendraaier

Dit is een must-have tool voor een DIY-klus. Schroevendraaiers worden gebruikt om schroeven en bouten aan te draaien en los te draaien. Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers, zoals de Torx- of zeskantschroevendraaiers, de magnetische kopschroevendraaier en de hoekschroevendraaier. Als je vaak schroeven moet vast- of losdraaien, is het handig om een set met losse schroevendraaiers of bits aan te schaffen. Als je geen zin hebt om handmatig een schroevendraaier te gebruiken, is een elektrische schroevendraaier of boormachine een goede optie.

3. Waterpas

Een waterpas is een handig instrument om objecten recht te houden. Het wordt vaak gebruikt bij het installeren van deuren, kasten en andere meubelstukken en het ophangen van schilderijen of wandplanken, om te voorkomen dat deze scheef staan of hangen. Er zijn verschillende soorten waterpassen beschikbaar, waaronder het libellenwaterpas met een luchtbel tussen de lijntjes voor een rechte ondergrond, een digitaal of elektronisch model voor nauwkeurige metingen bij de aanleg van een douchevloer of terras en een laserwaterpas die je op een statief kunt plaatsen om een loodrechte laserlijn op de muur te krijgen.

4. Meetlint

Met een meetlint kun je meten hoe lang of breed iets is. Het kan ook worden gebruikt om de grootte van gaten of openingen te bepalen.

5. Schroefmachine

Een schroefmachine is een draadloze boormachine die wordt gebruikt om schroeven te verwijderen of aan te draaien. Ze zijn ideaal voor kleinere schroef- en boutklussen. Het is een lichte variant van een accuboormachine en alleen geschikt voor schroeven. Met deze compacte tool kan je gemakkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen schroeven. Hoe hoger het voltage van de schroefmachine is, hoe beter het geschikt is om lange schroeven in te schroeven. Er zijn ook speciale gipsschroefmachines verkrijgbaar die ideaal zijn om gipsplaten te plaatsen. Merken zoals Makita en DeWalt bieden professionele schroefmachines aan.

6. Tang

Met een tang kun je staal of koper buigen, knippen en bewerken. Voor het maken van precieze knipsels of het verwijderen van kleine onderdelen, zijn gehele tangensets de beste keuze. Er zijn verschillende soorten tangen beschikbaar die je kunt gebruiken voor een breed scala aan taken. Van griptangen die extra grip geven bij het draaien tot kniptangen die koperen of ijzeren draden kunnen doorknippen. Gaatjestangen zijn ideaal om gaatjes in een riem te maken. Voor het maken van precieze knipsels en het verwijderen van kleine onderdelen, zijn gehele tangensets de beste optie.

7. Afdekdoek

Een afdek- of omslagdoek is een handige tool voor het beschermen van je werkruimte. Het is gemaakt van zware stoffen om stof, vuil en andere schadelijke stoffen tegen te houden. Desnoods gebruik je gewoon oude dekens of dekbedhoezen en lakens.

8. De hamer als een van je DIY tools

Een hamer is essentieel voor het aandraaien van spijkers, het verwijderen van spijkers en het verwijderen van afgebroken stukken. Hamers kan je dus voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kan je een bankhamer gebruiken om een spijker in een oppervlak te slaan of een standaardhamer voor meer precisiewerk. Als je spijkers uit iets weg moet halen kan je kiezen voor een klauwhamer met een haak aan de andere kant. Voor zwaar sloopwerk is de voorhamer een goede keuze en als je tegels of bestrating moet slopen kan je het beste een moker gebruiken. Als je tegels recht moet leggen is een rubberen hamer de beste optie en voor het monteren van materiaal zonder dit te beschadigen is een kunststof montagehamer een goed alternatief.

9. Lijmklemmen

Lijmklemmen worden gebruikt om lijm en plamuur aan te brengen. Ze zijn ideaal voor het repareren van gebroken of beschadigde oppervlakken. Lijmklemmen, ook wel lijmtang genoemd, zijn een handige hulp bij het lijmen of in elkaar zetten van onderdelen. Met de klemmen kunnen de onderdelen tijdelijk vastgezet worden totdat de lijm droog is. Er zijn verschillende soorten klemmen, zoals veerklem, schroefklem, snelspanklem en een eenhandklem. Om er zeker van te zijn dat de onderdelen stevig vastzitten, moet je de klem zo lang mogelijk op de onderdelen laten zitten.

10. Zagen

Zagen worden gebruikt om hout en andere materialen te zagen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag en reciprozaag. Een handzaag, ook wel houtzaag genoemd, is een gereedschap dat gebruikt wordt om een stuk hout af te zagen van een balk, plank of houtpaneel. Er bestaan verschillende soorten handzagen, die verschillen in kwaliteit van het gebruikte staal en de vertanding. Zo wordt een zaag met weinig tanden gebruikt voor zachte houtsoorten en steigerhout en een zaag met fijne vertanding is beter geschikt voor hardhout om het splinteren zoveel mogelijk tegen te gaan. Je hebt niet veel kracht nodig om goed te kunnen zagen, maar blijf wel soepel zagen en maak de zaagbeweging zowel vooruit als achteruit.

11. Schuurmachines

Schuurmachines worden gebruikt om oppervlakken te verfijnen, glad te schuren of te polijsten. Voor het opbouwen van een mooie afwerking van je project is een schuurmachine onmisbaar. Er zijn schuurmachines verkrijgbaar voor grote en kleine oppervlaktes, met verschillende vormen van de zool zoals rond, vierkant, driehoek en rechthoek. Wil je meer bewegingsvrijheid, kies dan voor een snoerloze schuurmachine met accu. Vergeet niet om de juiste korrel te kiezen voor het schuurpapier. Zo bereik je de beste resultaten.

12. Pijpsnijder

Pijpsnijders worden gebruikt om buizen en leidingen te snijden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder handbediende en elektrische pijpsnijders. Vooral als je metalen ronde buizen haaks wilt doorsnijden, is een pijpensnijder de ideale oplossing. Dit handige gereedschap is een must-have voor elke klusjesman of vrouw die thuis aan het klussen is.

13. Hakbijl

Hakbijlen worden gebruikt om hout te hakken en te splitsen voor brandhout. Voor kleinere klussen is een handbijl aan te raden, terwijl voor het zwaardere werk een boombijl aangeraden wordt. Let er echter op dat je, wanneer je met de bijl zwaait, deze niet uit je handen laat vliegen, aangezien dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

14. Kabelstripper ook een DIY tool?

Een kabelstripper wordt gebruikt om kabels en draden te strippen. Met zo'n striptang kun je het isolatiemateriaal van een elektrische draad verwijderen. De tang is gemaakt met een speciaal ontwerp dat het mogelijk maakt om het isolatiemateriaal te verwijderen zonder dat de kern van de draad beschadigd wordt.

15. Multimeter

Een multimeter is een nuttig instrument voor het meten van stroom, spanning en weerstand. Deze multimeter, ook wel universeelmeter genoemd, is een handig hulpmiddel om verschillende elektrische eenheden te meten. Met een multimeter kun je onder andere spanning (Volt) en stroomsterkte (Ampère) meten. Wanneer je een multimeter koopt, is het belangrijk om rekening te houden met de meetcategorie, de verschillende meetopties en het maximale meetbereik. Duurdere multimeters hebben vaak extra functies, zoals het meten van capaciteit, frequentie en zelfinductie.

16. Hakmes

Een hakmes wordt gebruikt om kleine stukken hout of plastic te hakken maar uiteraard als basis vooral voor culinaire toepassingen.

17. Steeksleutels

Steeksleutels worden gebruikt om bouten en moeren te verwijderen of aan te draaien. Er zijn allerlei varianten beschikbaar, zoals steeksleutelsets die allemaal verschillende steeksleutels bevatten. Daarnaast is er ook een steeksleutel die je zelf kunt afstellen, waardoor deze ideaal is om in je gereedschapskist te hebben.

18. Boor

Boren worden gebruikt om gaten in hout of metaal te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Bedenk vooraf welk type bit of boor je nodig hebt, afhankelijk van wat voor materiaal je moet boren. Er zijn verschillende bits en borensets beschikbaar die geschikt zijn voor het boren in materialen zoals hout, metaal, aluminium, kunststof, beton of steen. Bepaalde sets werken goed samen met merken zoals Bosch, Makita, Einhell, Stanley of Kreator. Met een bit- en borenset kun jij iedere klus aan.

19. Schraper

Een schraper is een handig instrument voor het verwijderen van verf, lijm of andere hardnekkige materialen.

20. Vlechtmachine

Een vlechtmachine worden vooral gebruikt door onder meer installateurs, monteurs van vloerverwarming en ijzervlechters. Maar als je een bouwkundig handige doe-het-zelver bent, kan jij het ook vast zonder hulp.

21. Plamuurmes

Plamuurmessen zijn perfect voor het aanbrengen van plamuur of lijm. Een plamuurmes wordt ook gebruikt om oneffenheden in muren en houten voorwerpen recht te strijken. Het aanbrengen van plamuur of een ander egalisatiemiddel zorgt ervoor dat het oppervlak mooi geëgaliseerd is, voordat je begint met schilderen. Ook kan een plamuurmes gebruikt worden om kleine gaten en oneffenheden uit muren uit te vlakken. Zo kan je daarna perfect behangen met bijvoorbeeld Renovlies behang. Er zijn verschillende soorten en maten plamuurmessen verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke functies.

Handige DIY tools Handige DIY tools?

Met de juiste gereedschappen kunnen ook mensen met weinig ervaring nog steeds een kwalitatief hoogwaardig project maken. Al met al zijn goede DIY tools erg belangrijk voor iedereen die projecten wil bouwen. Ze helpen je bij het verminderen van kosten, bij het veiliger maken van je projecten en ook bij het creëren van kwalitatief hoogwaardige zaken. Bovendien besparen DIY tools je tijd, wat erg belangrijk is als je een druk leven leidt. Als je serieus aan het DIY-en slaat, is het dus een goed idee om in genoemde goede DIY tools te investeren. Met deze 21 handige DIY tools kun je vast elke DIY-klus aan. Of je nu een kleine reparatie doet of een groter project, je hebt de juiste tools om je werk gemakkelijker te maken.

[Foto 21 DIY tools voor iedere klus:] door Adonyi Gábor via Pexels


05-06-2023

Tags: Tools voor een DIY-klus Techniek Hobby

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl