2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash 2002-shawnn-tan-265187
Zo maak je een goede dakkapel in je dak

Zo maak je een goede dakkapel in je dak

Een eenvoudige dakuitbreiding ziet er prachtig uit van buiten en voegt binnen ruimte en licht toe. De dakkapel is dan ook een prachtige uitvinding. De structuur steekt verticaal uit het vlak van een hellend dak, waardoor een kamer meer ruimte krijgt en heeft meestal een of meerdere ramen, waardoor er meer licht binnen komt. Of je nu meer opslag- of leefruimte wilt toevoegen aan een slaapkamer, badkamer, studio of zolder: een dakkapel is echt een van je beste opties. Dakkapellen verhogen ook nog eens de verkoopwaarde van je huis! Lees daarom snel verder hoe je het beste een goede dakkapel in je dak maakt of laat maken door een professioneel bedrijf.

dakkapel Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een eenvoudige uitbreiding op je dak om meer licht en ruimte in uw huis te brengen. . Je hebt de keuze uit verschillende types dakkapellen met een:

Je ziet meestal verwerkte materialen als hout, kunststof of een combinatie daarvan. Daarnaast heb je voor de ramen keuzemogelijkheden in zonwerende HR++, goede isolerende beglazing. De kozijnen voor deze ramen kan je op maat indelen en als afwerking kan je gaan voor dakpannen of een duurzame kunststof dakbedekking. Hou je van gemak en innovaties? Voorzie dan je goede dakkapel van een compleet geïntegreerd elektrisch bedienbaar screen of rolluik.

Dakkapellen kunnen de opslagruimte van je huis vergroten, of je er nu een uitzoekt voor de zolder of een extra slaapkamer. Dankzij de ramen vergroot je uiteraard de hoeveelheid licht in huis. Je geniet ook meer van de frisse lucht en een mooier uitzicht. Een dakkapel (of twee) op je dak plaatsen heeft eigenlijk praktisch geen nadeel! Het verhoogt ook de aantrekkingskracht van je huis en verbetert de doorverkoopwaarde.

dakuitbouw Het toevoegen van een dakkapel aan je dak

Bedenk voordat je begint dat het toevoegen van een dakkapel aan een dak een ambitieus project is. Het is het beste om ervaring te hebben met een paar andere projecten. Anders is het echt verstandiger en beter om een dakkapel te laten maken door een professioneel bedrijf.

dakkapel uitbesteden Een dakkapel laten maken door een professional

Gelukkig zijn er genoeg aanbieders van kant-en-klare (prefab) dakkapellen of een dakkapel op maat waar je deze technische klus aan kunt uitbesteden. Controleer vooraf en in samenspraak of een vergunning nodig is. Als je een woonwens hebt om een kwaliteitsdakkapel toe te voegen aan je woning kan je uit een duurzame oplossing kiezen bij een dakkapelspecialist die ook maatwerk biedt. Je kunt er altijd een offerte voor aanvragen, vaak ook onllne.

Ook een dakkapel van goede kwaliteit kan zelfs al in een dag geplaatst worden. Probeer dat zelf maar eens in een dag... Je hebt de keuze uit kwaliteitsbouw in hout en kunststof en bij de juiste aanbieders kan je zelfs tien jaar garantie krijgen op je nieuwe dakkapel.

diy dakkapel Zelf een goede dakkapel maken

Als je denkt dat je er klaar bent om dit bouwproject zelf aan te pakken, lees dan hier hoe je stap voor stap een goede dakkapel aan je dak toevoegt:

1. Bepaal of het dakproject voor jou geschikt is

Misschien moet je toch beter nog eerst een dakbedekkingsexpert of timmerman raadplegen om te bepalen of dit project geschikt voor je is. Het toevoegen van dakkapellen aan een dak kan een dure grap worden, dus bekijk en bepaal ook je budget voordat je deze beslissing neemt. Plan tot slot ook voldoende tijd in en vraag hulp in je omgeving als dit kan.

2. De details op papier zetten

Net als bij elk ander verbouwingsproject zet je de details op papier voordat je met het bouwproces begint. De grootte van de spanten is afhankelijk van het dak, de grootte van de dakkapel en de plaatselijke omstandigheden. Het is verstandig om een architect te raadplegen die gespecialiseerd is in woningbouw.

3. Markeer de indeling van de dakkapel op de vloer van de zolder

Voordat je het dak open maakt, markeer je de indeling van de dakkapel op de vloer van de zolder. Zorg er ook voor dat de dakkapel haaks staat op de buitenmuren van het huis. Breng vervolgens de binnenrand van de muren over op de onderkant van het dak met behulp van een schietlood. Sla op de hoeken spijkers door het dak.

4. Open het dak

Nu is het tijd om het dak te open te maken. Verwijder eerst de dakspanten en plaats krijtlijnen tussen de spijkerpunten. Zaag vervolgens langs de lijnen om het open te maken. Markeer daarna de oude spanten voor het zagen met behulp van de lijnen op de vloer die de voorkant van de dakkapel aangeven. Versterk de opening door langs elke kant spanten toe te voegen.

5. Zet het muurframe op

Hier begint de echte vooruitgang. Je start met het optrekken van de voorwand op de zolderverdieping. Als die er eenmaal staat, is het tijd om de bovenplaat te installeren door de plaat op zijn plaats te zetten, waterpas te stellen en de lengte af te tekenen. Knip en spijker het op het dak en de hoek stud terwijl je ervoor zorgt dat het niveau blijft kloppen. Daarna installeer je de bodemplaat en de muurspijkers.

6. Plaats de dakspanten

Meet nu de lengte van de dakspanten en zaag ze in met behulp van een hoekgeleider als referentie. Als je uiteindelijk een paar planken verkeerd zaagt, kan je ze later altijd nog gebruiken als de kortere spanten. Na het zagen van de spanten bevestig je deze met spijkers aan de nok.

7. De buitenkant afwerken

Als de spanten klaar zijn, vul je de steunbalken van de gevel op. Dan is het tijd om de wanden en het dak te voorzien van multiplex. Neem de tijd en besteedt aandacht aan het gootstuk en andere details om je in de toekomst veel ellende besparen. Werk de buitenkant af met kwaliteitsmaterialen in lijn met de uitstraling van je huis.

8. Maak het interieur af

Maak tenslotte het frame van het interieur af. Versterk het dak met zogenaamde spantverbanden en hou ze waterpas én uitgelijnd. Vergeet niet om ruimte in te bouwen voor ventilatie en isolatie. Uiteraard vergeet je ook het buitenschilderwerk niet voor het duurzaamste resultaat.

Een goede dakkapel gekozen?

Met deze informatie over proffesioneel uitbesteden en bouwtips als alternatief heb je zo vast een ruimere woning met nog meer woongenot. Lees meer woontips in de Categorie Wonen >> 

[ Foto Een goede dakkapel :] door Los Muertos Crew via Pexels.

 

06-12-2022

Tags: Een goede dakkapel wonen techniek

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl