2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Stacaravan inrichten? Dit zijn de beste tips!

Stacaravan inrichten? Dit zijn de beste tips!

Niet alle stacaravans zijn gelijk, maar de meeste hebben kenmerken die hen een eenduidig uiterlijk geven. Om deze look te doorbreken en je eigen stempel op je woonruimte te drukken, moet je de verschillende kenmerken van je stacaravan echt goed kennen om er het beste uit te halen. Dan pas maak je van je compacte (vakantie)woning een leefruimte waar je altijd al van droomde. Gebruik dit blog met ruimtelijke en smaakvolle tips en je stacaravan inrichten is een fluitje van een cent!

Stacaravan inrichten na aanschaf of huur

Misschien heb je al een stacaravan en wil je deze renoveren en een fijne update geven. Dat kan ook deels als je er eentje huurt voor vast. Of wil je een nieuw exemplaar op een heerlijke natuurplek in Nederland? Kijk dan voor inspiratie eens naar deze stacaravan Veluwe. Als je je vrije dagen toch liever dichter bij onze Zeeuwse meren en zee doorbrengt, ben je beter uit met deze stacaravan Zeeland. Dan kan je vervolgens snel aan de slag met onderstaande interieurstappen!

Plafondhoogte Plafondhoogte hoger

De hoogte van het plafond van een stacaravan varieert van ongeveer 1.80 meter in foyers en gangen tot ongeveer 2.15 meter in de woon- en badkamers. Hoewel deze hoogtes voldoende zijn om te staan, kunnen ze het gebruik van grotere, hogere meubels beperken en de kamers kleiner doen lijken. Om deze uitdaging te overwinnen, zijn er verschillende decoratietrucs die kunnen helpen om je muren en plafonds hoger te laten lijken, zoals:

 1. Trek de kleur van je muren ongeveer één tot twee meter door in het plafond zodat het plafond hoger lijkt.
 2. Gebruik koele tinten op de muren en plafonds waardoor de kamers en het plafond groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
 3. Kies voor langere, lagere meubelstukken in plaats van hogere: dit trekt de aandacht naar de oppervlakte van de kamer in plaats van omhoog naar het plafond.
 4. Ga voor een lage stoelleuning of lambrisering in de woonruimte. Door de stoelleuning en de lambrisering iets te verlagen lijken de muren namelijk hoger.

Kamers optisch vergroten Smalle kamers groter

Niet elke stacaravan heeft dezelfde afmetingen, maar veel kamers zijn langer dan ze breed zijn. Dit wordt vaak gecombineerd met zeer smalle gangen, waardoor je stacaravan krap kan lijken. Je kunt de kamers gelukkig meer in balans brengen met een paar trucs die de ruimtes optisch ruimer maken.

Keuken stacaravan inrichten Keukens en badkamer van stacaravan inrichten

Veel stacaravans hebben praktisch dezelfde indeling in keuken en badkamer. Voor een deel is dit het gevolg van de functie; de ruimte is beperkt, dus wordt een ontwerp toegepast dat de ruimte optimaal benut. Dit kan echter leiden tot ruimtes die niet als die van jouw aanvoelen.

badkamer stacaravan inrichten

Er zijn tal van manieren om je persoonlijke stempel te zetten op deze ruimtes zonder dat je de boel deels of compleet renoveert. Maak minstens een paar van deze zeven cosmetische aanpassingen voor een persoonlijke 'touch':

 1. Verwijder de kastdeuren van de bovenste keukenkastjes en verf de muren achter de zichtbare rekken met een repeterend patroon zoals ruitjes of visgraat. Dit brengt de ruimte interessanter en laat de keuken groter lijken. Bovendien pronk je zo mooier met je servies.
 2. Verf je laminaat aanrechtblad met 'faux-stone'-verf voor een natuurlijke steen-look en sluit het af met verschillende lagen zeer glanzende polyurethaan. Dit geeft je keuken de kleur, glans en stijl van echte steen zonder het gewicht of de kosten.
 3. Installeer een metro tegel spatwand rond het werkgedeelte van je keuken. Door de tegels net door te laten lopen voorbij de kastjes baken je de grootte en vorm van de keuken mooi af. Tegels zijn perfect voor kleine ruimtes omdat er zes volle banen tussen het aanrecht en de kastjes passen en ze trekken de aandacht voor de buitenlijnen van je tegelwerk waardoor de keuken groter lijkt dan hij is.
 4. Voeg een paar decoratieve tegels of een decoratieve rand toe aan de achterwand, maar houd het grootste deel eenvoudig om de ruimte niet te overweldigen.
 5. Verwijder het badkamermeubel uit je badkamer en installeer in plaats daarvan een wandwastafel. De wastafel zal de badkamer direct groter doen lijken. Hang verder een kastje boven het toilet of zet een rolkarretje onder de wastafel om je toiletartikelen op te bergen.
 6. Verwijder het bestaande medicijnkastje of de spiegel met de bijbehorende verlichting en vervang deze door een houten kastje of spiegel in een kleur die past bij het houtwerk van je stacaravan voor een aangepaste, ingebouwde look. Installeer aan weerszijden kandelaars of spotjes voor functionele verlichting en ook ook nog eens decoratief oogt.
 7. Als er een raam in je badkamer zit, verwijder dan de vensterbank en vervang deze door iets decoratiefs, zoals een stuk marmer, hardhout of tegels. Maak dit extra diep en zet er je accessoires of planten op.

Gordijnen Gordijnen van vloer tot plafond

Als je stacaravanramen niet helemaal in het midden van een kamer zitten, of als ze kleiner zijn dan je zou willen, kan je overwegen om de hele muur te voorzien van gordijnen van vloer tot plafond. Deze look laat niet alleen het plafond hoger lijken, maar camoufleert ook de ramen, terwijl ze toch functioneel blijven; je knoopt de gordijnen gewoon op of schuift ze open naar wens.

Maak je stacaravan comfortabel

Ongeacht de grootte of vorm van je stacaravan, het is altijd mogelijk om er een persoonlijk en ruimer interieur van te maken. Hopelijk pas je deze tips toe om de kamers groter en luxueuzer te laten aanvoelen zodat iedereen er zich direct thuis en op zijn of haar gemak voelt.

Lees meer interieurtips over Wonen >>

[ Foto's stacaravan inrichten :] Met dank voor gebruik van website De Bergjes Chalets en Caravans.

22-11-2022

Tags: Stacaravan inrichten Wonen Reizen Hobby

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl