2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zo maak je een Europees bijzonder ontbijt

Zo maak je een Europees bijzonder ontbijt

Zeg nou zelf, wat is er nou heerlijker dan zo’n echt heerlijk hotelontbijt. Zo’n authentiek ontbijt noemen we voor ons het ontbijt in Europese stijl. Het is natuurlijk extra fijn dat je zo kunt aanschuiven of lekker je ontbijt bij elkaar scharrelt aan het ontbijtbuffet. Maar waarom zou je je dit thuis ook niet gunnen? ZoMaakJe.nl geeft je tips om een heerlijk en bijzonder ontbijt te maken met inspiratie uit de Europese ontbijttradities of je laat gewoon een ontbijt bezorgen aan huis. En dat hoeft echt niet alleen op zondagochtend of tijdens de feestdagen!

Europees ontbijt Hoe ziet een Europees ontbijt eruit?

Een ontbijt in Europese stijl is daar er eigenlijk heel divers, want het eten en de gebruiken verschillen van land tot land. Er is vaak een verschil tussen een doordeweeks ontbijt en een weekendontbijt, net als in Amerika. Daar eet men s ‘ochtends meestal cornflakes of havermout bij de koffie, maar in het weekend gaat de gemiddelde Amerikaan voor spek, eieren, toast en hash browns, of een andere lekkere traktatie zoals pannenkoeken of wentelteefjes. Deze lijn kan je eigenlijk ook doortrekken voor je eigen Europese, bijzondere ontbijt. Het hoeft echt niet perse een typisch ‘ik moet zo aan het werk’-ontbijt te zijn dat in een paar minuten klaar is. Dit zijn de onderdelen en ingrediënten:

Hoofdbestanddeel: brood!

Het typische Europese ontbijtmenu is vaak een eenvoudige aangelegenheid. In de meeste Europese landen is brood het hoofdbestanddeel van het ontbijt. Meestal is dat eenvoudig brood, gewoon een sneetje van een mooi rustiek brood of een brood van de bakker. Sommige landen geven de voorkeur aan een mooi wit brood - of in Frankrijk, baguette - of broodjes of platbrood. Denemarken staat bekend om zijn nationale voorkeur voor roggebrood. Daarbij worden meestal boter, jam, zachte of milde kazen geserveerd.

Koude vleeswaren

Koude vleeswaren zijn in veel landen heel gewoon, vooral in de Germaanse en Baltische landen. Paté en andere koude vleeswaren zijn een typisch bijgerecht bij het ontbijt.

Zoetigheden per land

Andere landen staan bekend om de zoetigheden bij het ontbijt. Churros zijn voor de Spanjaarden een veelgebruikt ontbijtgerecht, geserveerd met rijke, zoete warme chocolade. De Fransen staan bekend om pain au chocolat of een dikke laag Nutella op een of twee sneetjes stokbrood. Gebak, koud of warm, is ook een veelgebruikt ontbijt.

Pap, ontbijtgranen en zuivel

Pap en ontbijtgranen zijn heel gewoon geworden, hoewel ontbijtgranen meestal eerder gewoon dan zoet zijn. Cornflakes en muesli - vergelijkbaar met granola, maar lang niet zo zoet als de Amerikaanse granola - zijn populaire gerechten. Melk heeft in sommige streken niet zo'n voorkeur als yoghurt, hoewel - opnieuw - vaak lang niet zo zoet als de Amerikaanse versie. Op Griekse eilanden als Lefkas of Zakynthos eet je de heerlijkste Griekse yoghurt met lokale honing!

De vaste waarde in het Europese ontbijt: koffie

ontbijtkoffie

Koffie wordt in bijna elk land in Europa gedronken. Het drinken van koffie - of in sommige gevallen thee - is een wereldwijde gewoonte en koffie bij het Europese ontbijt vormt daarop geen uitzondering. De bereidingswijze varieert natuurlijk, waarbij Franse pers koffie en gepercoleerde koffie de hoofdmoot vormen, maar er zijn ook veel mensen die een gewone koffiepot gebruiken. Sommigen drinken de koffie natuurlijk zwart of met room en/of suiker. Espresso is ook populair, als puur kopje of als cappuccino en andere recepten. Cafe au lait is ook een populaire ontbijtdrank.

Europese gerecht Europese gerecht als bijzonder ontbijt

Maar wat zijn nou Europese ontbijtgerechten die mensen echt graag eten? Er zijn namelijk ook andere Europese ontbijtgerechten die in een bepaalde cultuur of regio populair zijn. Deze willen we je niet onthouden!

Full English Breakfast of de fry up

De Britse eilanden en Ierland staan bekend om een gerecht dat algemeen bekend staat als het Full English Breakfast of - in Ierland - de fry up. Hashbrowns of gebakken aardappelen worden geserveerd met toast, gebakken bonen, gebakken tomaten en champignons, worstreepjes en rugspek (dat is anders dan het gebruikelijke buikspek) en ook vaak black pudding. Dat is een bloedworst met een vleessmaak maar met het oogt als een chocoladecake.

Kaneelbroodjes en flensjes

Kaneelbroodjes zijn favoriet als zoete traktatie, vooral met luxe glazuur. In heel Europa zijn flensjes populair net als kleine pannekoekjes (blini's). Die zijn meestal wat hartiger, net als gewone pannenkoeken. Daarvoor zijn tarwesoorten van eigen bodem, haver en boekweit meer gebruikelijke ingrediënten dan witte bloem. Maar ja, een pannekoekenmix doet ook wonderen.

Zoet gebak

Frans ontbijt

Zoet gebak wordt regelmatiger gegeten, hoewel sommige mensen het als een traktatie beschouwen. Ook croissants of cruellers (donut) in een Frans ontbijt, of 'abbelskivvers' uit Denemarken, geldt voor ons als speciale, zoete verwennerij.

Diverse aardappelgerechten

Gerechten op basis van aardappelen zijn in sommige landen soms ontbijtgerechten, hoewel ze vaak ook bij de lunch worden gegeten. Goulash op basis van aardappelen in Hongarije en Centraal-Europa is een favoriet laat ontbijt- of lunchgerecht, en dan zijn er nog soortgelijke gerechten zoals ‘bubble and squeak’ in Engeland, of ’het Ierse ‘colcannon’.

Bijzonder ontbijt vertrouwd De aantrekkingskracht van het Europese ontbijt

Het is natuurlijk een vEuropese gerecht voor ons Nederlanders. Hoewel de Europese keuken van regio tot regio een beetje verschilt, zijn er zoals eerder gezegd veel gemeenschappelijke kenmerken zoals brood en zuivel. Bijvoorbeeld, hoe verder je naar het noorden van het continent gaat, hoe hartiger het voedsel wordt. In de meer oostelijke regio's daarentegen vind je een Europees ontbijtaanbod in buffetvorm, zonder veel zwaar voedsel. Verwacht dingen als gekookte eieren, yoghurt, cornflakes, en nog veel meer op het menu om uit te kiezen. Kortom, het is zo een zeer stevige maaltijd waar je het wel even mee uithoudt.

thuisontbijt Het Europese ontbijt op je keukentafel

Zoals je ziet, zijn er regionale en gebruikelijke verschillen als het op ontbijten aankomt. Het tijdstip van de dag, de dag van de week én traditie spelen allemaal een rol. Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie op gedaan om een bijzonder ontbijt samen te stellen. Smaken verschillen immers en dat geldt ook voor het type ontbijt dat we nuttigen. Doe op tijd je boodschappen, dat kan ook online of ga gewoon voor zo’n extra ontspannende ontbijtservice aan huis!

Als je nog meer ontbijttips hebt, laat het dan weten via de contactpagina. Op de overzichtspagina Culinair lees je meer over eten bereiden en alles voor (thuis)koks.

[Foto's bijzonder ontbijt via Pexels:] Ontbijttafel door Pixabay | Koffie door Chevanon Photography | Frans ontbijt van Ontbijt.nl.


Ontvang gratis updates zoals over een bijzonder ontbijt

 

 

24-08-2022

Tags: Bijzonder ontbijt culinair

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl