2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash 2002-shawnn-tan-265187
Zo kan je een complete familiestamboom maken

Zo kan je een complete familiestamboom maken

Als je geïnteresseerd bent in je eigen familiegeschiedenis is een familiestamboom maken een mooi vertrekpunt om meer te weten te komen over je familie. Soms bestaat er al eentje of soms slechts gedeeltelijk, maar in veel families ontbreekt de familiestamboom nog. Ja inderdaad nóg, want met deze informatie ben je voor je het weet gestart met een fantastische ontdekkingstocht!

stamboomdiagram Een stamboomdiagram

Een stamboom is een visuele weergave van de afstamming van een persoon, waarbij relaties naar gemeenschappelijke voorouders worden getraceerd. Het is visueel vergelijkbaar met een organigram. De stamboom wordt meestal gepresenteerd in een boomstructuur die begint met één individu als de wortel. Vanaf de stam eindigen lijnen die takken voorstellen in vakken die bladeren voorstellen. Elk blad vertegenwoordigt individuele familieleden met informatie zoals geboorte-, huwelijks-, en overlijdensdata.

Een stamboomdiagram of genealogiegrafiek maakt het gemakkelijk om de mensen, plaatsen en gebeurtenissen die deel uitmaken van je familiegeschiedenis vast te leggen en vervolgens met anderen te delen.

waarom stamboom maken Waarom een familiestamboom maken?

Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in je voorouders en als je graag wat meer inzicht wilt krijgen in wie je bent en waar je vandaan komt, wil je misschien een genealogie-overzicht maken.

Er zijn veel redenen te bedenken om je eigen stamboom te maken:

stamboomgrafiek Hoe teken ik een stamboomgrafiek?

Een stamboom kan zo eenvoudig of zo ingewikkeld zijn als je zelf wilt. Een eenvoudig stamboomdiagram kan jou, je ouders, je grootouders en je overgrootouders omvatten. Een ingewikkeld stamboomdiagram kan jou, je ouders, je broers en zussen, tantes en ooms, neven en nichten, enzovoort omvatten. Hoe ver je gaat en wie je opneemt is aan jou.

Familiestamboom maken: aan de slag 

Voordat je begint met het tekenen van je stamboom, wil je misschien eerst een beetje plannen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen:

Je kunt ook bepalen in welke richting je de boom gaat tekenen. In de natuur groeien bomen van de grond naar de hemel, maar op papier of op het computerscherm kunnen stambomen zich van beneden naar boven, van boven naar beneden, of horizontaal ontwikkelen. Het kan een goed idee zijn om enkele voorbeelden van stambomen te bekijken om goed te kunnen beslissen hoe je je stamboom tekent.

verwantschap diagram Eenvoudig verwantschap diagram

Er is niet één enkele definitie van een stamboom die voorschrijft wat moet worden opgenomen of hoe de stamboom eruit moet zien. Maar als je gewoon relaties in kaart wil brengen zonder al te diep te graven, kan je misschien beter een eenvoudig verwantschapsdiagram tekenen. Verwantschapsdiagrammen gebruiken basissymbolen, lijnen en letters om verwantschappen weer te geven en je te helpen je stamboom te visualiseren.

1. Verzamel informatie over je familie

Schrijf op wat je weet, vraag familieleden om de gaten in te vullen, en zoek foto's en documenten:

geneologie familiestamboom maken

Vergeet niet dat je maar tot een bepaald punt terug kunt gaan, omdat er maar weinig betrouwbare documenten beschikbaar zijn. Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die zeggen dat ze hun afstamming helemaal tot Adam en Eva hebben getraceerd. Maar in werkelijkheid is het heel moeilijk om nauwkeurige registers te vinden die ouder zijn dan een paar honderd jaar, omdat veel registers zijn vernietigd door branden, overstromingen, oorlogshandelingen en eenvoudige nalatigheid. Sommige gebieden in de wereld waren beter in het bijhouden en bewaren van akten dan andere, dus hoe ver je terug kunt gaan, zal afhangen van waar je familie vandaan komt. De meeste stambomen traceren voorouders tot drie of vier generaties terug vanwege de beperkte informatie.

2. Maak een stamboomschets

Verzamel alle informatie die je hebt en maak een schets. Begin met tekenen van jezelf naar je voorouders, of begin met de oudste voorouder die je kent en trek deze door naar jou. Je kunt je stamboom uit de vrije hand tekenen met pen en papier of online een stamboom maken met behulp van een van de vele tools die er zijn.

Zo biedt My Heritage toegankelijk commercieel stamboekonderzoek aan. Met het gebruikte algoritme werkt echter niet optimaal met de kans op onvolledige of zelfs foute stambomen als resultaat. Gedegen is het gratis stamboomprogramma in Windows Aldfaer:

aldfaer familiestamboom maken

3. Voeg informatie toe aan elk blad

Elk familielid wordt voorgesteld door een vorm verbonden door lijnen om relaties weer te geven. Meestal wordt een doos of rechthoek gebruikt om je verwanten weer te geven, maar je kunt elke vorm gebruiken die je maar wilt. Elke vorm is een blad aan de boom. De vorm die je besluit te gebruiken als blaadjes moet consistent zijn en de grootte moet de informatie bevatten die je van plan bent op je stamboomkaart te zetten.

Plaats foto's, data van belangrijke gebeurtenissen en alle andere informatie die je in je blad wilt opnemen. Handig is het wel om daarbij deze richtlijnen aan te houden

Hou je familiestamboom simpel

Als je wilt dat je stamboom diagram nuttig is voor andere leden van je familie, hou het dan eenvoudig zodat de informatie toegankelijk en helder is voor iedereen. Probeer om elk niveau van de stamboom een enkele generatie te laten vertegenwoordigen, zodat het gemakkelijk is om relaties te traceren.

Hang de vuile was niet buiten

Wie gaat er naar dit stamboom diagram kijken? Er kunnen enkele familiegeheimen zijn die niet bekend zijn bij alle levende familieleden, dus wees voorzichtig met het toevoegen van informatie die misschien niet zo welkom is voor sommige van je familieleden.

familiestamboom verspreiden 4. Verspreid je familiestamboom

Dit is ook een heel leuk gedeelte! Want zodra je klaar bent met je genealogisch schema of stamboom diagram, kan je het delen met je familieleden. Het geeft hen ook de kans om na te denken over hun genealogie en om nieuwe familieverhalen te leren. Je kunt hen ook uitnodigen om extra informatie te geven. Bij een online versie kan dit vaak heel gemakkelijk met een knop "Delen" om familieleden ook toegang te geven om mee te werken. Of je exporteert je familiestamboom naar een bestandsformaat van je voorkeur. Het is zo ook een goede manier om je familie dichter bij elkaar te brengen zonder op dezelfde fysieke locatie te zijn. Maar helemaal leuk is natuurlijk een familiebijeenkomst c.q. reünie voor de presentatie van je familiestamboom en de echte liefhebber maakt er zelfs een heuse boekuitgave van waar iedereen op kan intekenen.

[ Beelden familiestamboom maken :] Hoofdvisual via Schoolplaten.com | Voorbeeldillustraties van respectievelijk Genealogieonline en Aldfaer

Lees ook over andere serieus leuke Hobby's >>


Ontvang gratis updates zoals dit blog over een familiestamboom maken

 

 

24-08-2023

Tags: Zo maak je een familiestamboom

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl