2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zo maak je zelf de leukste carnavalsoutfit

Zo maak je zelf de leukste carnavalsoutfit

Het kan weer los! We vieren Carnaval volgens de traditie op de drie dagen voor Aswoensdag. Dat is steevast op een zondag, maandag en dinsdag. Tegenwoordig gaan we al uit ons dak vanaf 11 november als de Raden van Elf weer vergaderen over het komende Carnaval. Dat was ditmaal nog met de rem erop maar met het wegvallen van de meeste coronamaatregelen is het tijd om weer ouderwets te hossen. Op zondag 11, maandag 12 en dinsdag 13 februari 2024 vieren we carnaval en daar hoort natuurlijk ook een prachtige of ludieke en liefst leukste carnavalsoutfit bij. ZoMaakJe.nl helpt je op weg om een origineel carnavalskostuum samen te stellen of beter nog: zelf te maken! 

rol carnaval verkleden Een andere rol

De Romeinen, Egyptenaren en Grieken verkleedden zich al duizenden jaren geleden. Wist je dat de Romeinse slaven van rol wisselden met hun heren tijdens het feest van Saturnus? En dat de Germanen met een masker op boze geesten wilden verjagen? Ook tijdens de Carnavalsdagen kunnen we ons even anders voordoen dan we zijn. We vermommen ons graag met vreemde kledij waarbij we het liefst zo onherkenbaar mogelijk eens goed los gaan. Volgens de traditie is dat voordat de vastenperiode begint. Maar de voorpret van een carnavalsoutfit bedenken, is natuurlijk ook al een (kinder)feest op zich. Begin wel op tijd!

carnavalsfeesten Carnavalsfeesten als verkleedpartij

verkleedpartij

Carnavalsfan.nl is het grootste landelijke carnavalsplatform met heel veel carnavalsinspiratie en nieuws voor én door fans. Zo verbinden zij Carnaval vierend Nederland met het trending motto #liefdevoordatfeest Je kunt er ook online de grootse 'Digitale Optocht' volgen voor lol en inspiratie. Kies er de leukste feesten en maar er een grote verkleedpartij van!

thema carnaval kiezen Thema carnavalsoutfit kiezen

Weet je nog niet hoe je carnavalskostuum er dit jaar uit ziet? Of die voor de kinderen? Je maakt het het jezelf makkelijk door eerst een thema te bedenken. Het verkleedthema van het jaar ligt mogelijk al vast vanuit de lokale carnavalsvereniging. Maar ook dan heb je vast ruimte genoeg om je creativiteit te laten stromen. Anders zijn er legio thema's op uit te putten.

verkleedtips kinderen

Wat dacht je van een:

De laatste twee punten zijn pas echt een uitdaging. Wat dacht je van een verbeelding van een spreekwoord of uitdrukking. Ook als duo, zoals: 'Jong geleerd, oud gedaan', 'Wat de boer niet kent eet ie niet' of passender: 'Zo stoned als een garnaal'. Succes is ook verzekerd met een outfit als carnavalsliedje, een land, feestdag of komische film. Inspelen op de actualiteit hoeft anders echt niet moeilijk te zijn. Naai gewoon al je overbodige mondkapjes aan elkaar tot een mooie blauw-witte onesie. De Poetin-maskers vliegen trouwens inmiddels ook de carnavalswinkel uit... Tot slot zal een statement met een 'MeToo'-outfit ook niet misstaan; we maken immers ook tijdens carnaval graag zelf uit wie er aan onze billen zit!

Carnavalskostuum samenstellen Carnavalskostuum samenstellen

Een beetje carnavals-fan heeft zo langzamerhand een hele collectie kostuums van eerder partyjaren. Zo kan je mogelijk een leuke nieuwe combinatie maken van een aantal kledingstukken, pruiken en brillen.  Dat maak je dan uiteraard af met goede schmink. Of je duikt in die goed gevulde verkleedkist dankzij al die eerdere kinder- of studentenfeestjes. Pas dan wel op dat je na het feest die krappe indianentooi uit je kindertijd nog af krijgt. Dat staat zo raar op je werk anders. Als voorbeleving is een bezoek aan de carnavalswinkel (link naar Googlemaps NL) in de buurt echter wel zo leuk, dan heb je direct je eerste uitje te pakken. Die vind je ook via de Marktplaatscategorie carnavalskleding. Een winkelbezoek is extra leuk met de kinderen! Of ga je 'creabea' voor de stoffen- en fourniturenzaak?

zelf carnavalsoutfit naaien Outfit zelf naaien

patronen carnavalskleding

Als je het te lastig vind om 'out of the blue' een outfit in elkaar te zetten, zijn er gelukkig diverse webshops die patronen voor carnavalskleding aanbieden met voor elk thema ook de mooiste carnavalsstoffen, -fournituren en -patronen:

outfit thematisch

Maar ook met kleine ingrepen heb je zo een eigen carnavalsoutfit gemaakt. Maak bijvoorbeeld allemaal kleurrijke pompons in verschillende groottes en naai deze aan je kleding. Hoe meer hoe beter! Veel inspiratie hiervoor vind je ook op deze Pinterestborden over carnavalskostuums.

hossen Comfortabel hossen

Zorg in ieder geval dat je carnavalspak lekker zit, warm genoeg en niet veel te zwaar is of snel scheurt. Veel stoffen zijn trouwens extreem brandbaar, let daar op, zeker bij kinderkostuums. Besef dat de stofsamenstelling en -structuur bepalend is. Checkdebrandveiligheid.nl stelt dat plantaardige vezels zoals katoen eerder vlam vatten dan dierlijke vezels zoals wol. Veel standaard carnavalskleding bestaat uit synthetische vezels die dan wel moeilijker vlam vatten maar wel smelten waarbij de smeltdruppels voor brandwonden zorgen.

Een goed wasbaar geheel is ook handig als je meerdere dagen los gaat. Zorg dat je ook een afsluitbare zak hebt voor je waardevolle spullen als je drankbonnen, betaalpas en smartphone. Verlies ontstaat deze dagen vreemd genoeg niet door diefstal...

Meer tips voor een carnavalsoutfit?

Heb je meer verkleedtips of carnavalsthema's? Laat het weten via onze contactpagina of socials. Alaaf!

[ Foto's leukste carnavalsoutfit :] Hoofdvisual van Pexels | Merkbeeld Carnavalsfan.nl | Kinderduo van Marta Wave via Pexels | Burda-inzet 1. van stoffen.net - fabfab GmbH 2. van De Opkamer.


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over je carnavalsoutfit

 


01-02-2024

Tags: Carnavalsoutfit lifestyle hobby feest carnaval

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl