2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zo maak je stap voor stap nieuwe vrienden

Zo maak je stap voor stap nieuwe vrienden

[Gastbijdrage] Nieuwe vrienden maken is niet altijd even makkelijk. Dit geldt met name voor mensen die al wat ouder zijn. Toch zijn er zeker nog mogelijkheden. Met name als je het op een goede manier aanpakt. Hieronder krijg je een stappenplan waarmee je vrienden kunt maken. Het kost misschien wat tijd, maar hoeft verder niet moeilijk te zijn.

Stappenplan voor nieuwe vrienden:

 

doel voor contact 1. Stel een realistisch doel

Voordat je begint is het belangrijk om te weten wat je ongeveer wilt. Ben je opzoek naar een losse vriendschap of een groep waarmee je dingen kunt ondernemen? Er is van alles mogelijk, maar je moet wel weten waar je naar opzoekt bent.

Daarnaast is het belangrijk om niet te hoge verwachtingen te stellen. Nieuwe contacten leggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar het duurt vaak een tijdje voordat je een serieuze vriendschap hebt opgebouwd.

Tevens kun je niet verwachten dat je nieuwe vrienden meteen 24 uur per dag voor je klaarstaan. Al is dit ook helemaal niet nodig.

waar vrienden maken 2. Zoek de juiste plekken

Als je weet wat je ongeveer wilt dan is het belangrijk om te weten waar je die mensen tegen kunt komen. Maak daarom een lijstje van alle plaatsen en evenementen waar je de mensen uit jouw doelgroep zou kunnen treffen. Dit is vaak lastiger dan het lijkt. Ga gerust even op internet zoeken naar evenementen uit het verleden, om zo inspiratie op te doen.

zelfkennis 3. Kijk naar jezelf

Voordat je actief opzoek gaat naar nieuwe vrienden is het belangrijk om te weten wat jij voor toegevoegde waarde hebt voor andermans leven. Met name het leven van de mensen waarmee je contact zoekt:

Er is een mogelijkheid dat je op dit punt wat onzeker bent. Je bent lang niet de enige die hier last van heeft, dus maak je geen zorgen. Ook jij hebt wat te bieden!

events vrienden 4. Ga naar evenementen toe

Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen is het belangrijk dat je de deur uitgaat. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar naartoe, maar bij de onderstaande zaken maak je vaak het meeste kans om iemand te ontmoeten:

Met name activiteiten waarbij je samen moet werken zorgen ervoor dat je makkelijker met anderen in contact komt. Heb jij echter andere voorkeuren? Overweeg dan om deze met het bovenstaande te combineren. Zo zijn er mensen die van bepaalde muziek houden, maar het lastig vinden om tijdens een festival iemand aan te spreken. In dat geval zou je jezelf als vrijwilliger bij zo’n festival kunnen aanmelden. Dit vind je misschien niet zo leuk als zelf bezoeker zijn, maar je ontmoet op deze manier wel eerder nieuwe mensen.

Het beste is vaak om te focussen op dingen in de buurt. Wees echter niet bang om een stukje te reizen, indien er in jouw omgeving niets te doen is. Het is altijd leerzaam en misschien ontdek je via daar evenementen die wél bij jou in de buurt liggen.

Blijkt het evenement tegen te vallen? Neem even een paar dagen rust en ga dan ergens anders naartoe. Het kan zo zijn dat je daar vanuit de eerdere teleurstelling nu een beetje tegenop ziet. In dat geval zou je kunnen overwegen om dit keer totaal wat anders uit te zoeken dan hetgeen waar je eerder geweest bent. Bezoek desnoods een lezing waarbij je alleen in de zaal hoeft te zitten.

interesse tonen 5. Toon interesse

Een van de beste manieren om tijdens zo’n evenement contact te leggen is door interesse te tonen in anderen. Dit kan door vragen te stellen:

"Hoe ben jij hier terechtgekomen?’’
"Doe je dit al langer?’’
"Kom je hier uit de buurt?’’

De bovenstaande voorbeelden klinken misschien een beetje simpel, maar het is in de praktijk altijd beter dan niets zeggen. Bovendien zal je met het stellen van hele vreemde en aparte vragen eerder het risico lopen dat je mensen afschrikt.

contact nieuwe vrienden 6. Praat en onthoud dingen van mensen

Vervolgens is het belangrijk je tijdens ieder evenement je best doet om met mensen te praten. Probeer daarbij ook om van iedereen die je spreekt iets te onthouden. Het idee hierachter is dat je de volgende keer dat je ze ziet ernaar kunt vragen. Als iemand vorige week niet bij Crossfit was omdat ze naar een festival moest, vraag dan de volgende keer hoe het geweest is.

Mocht je het lastig vinden om dingen te onthouden dan kun je er ook voor kiezen om een paar details over mensen in je telefoon op te slaan. Bijvoorbeeld wat voor werk iemand doet, of waar ze de afgelopen zomer op vakantie zijn geweest. Dit lijkt misschien raar, maar zolang het onschuldige zaken zijn is het gewoon een handig hulpmiddel.

initiatief nemen 7. Neem initiatief (of organiseer iets) 

Heb je enkele contacten opgedaan en wil je door naar de volgende stap? Kijk dan of je ergens initiatief kunt nemen. Stel bijvoorbeeld voor om na de cursus een terrasje te pakken of samen met je voetbalteam ergens de aankomende eredivisiewedstrijd te gaan kijken.

Doe je liever iets met een individueel persoon? Dan kun je bijvoorbeeld voorstellen om samen wat te ondernemen dat past bij de activiteit waar je hem of haar van kent.

Vind je dit te eng? Of lijkt het nog niet het goede moment? Dan kun je ook aanbieden om andere mensen te helpen. Geef aan dat mensen met jou kunnen meerijden. Bied na een kookcursus aan om mee te lopen met iemand die een pannenset naar de auto moet dragen. Of stel bij Crossfit voor om gezamenlijk eiwitpoeders te bestellen bij een Amerikaanse website en neem hierin het voortouw.

Dit zal je niet direct vrienden opleveren, maar maakt de band tussen jou en de rest wel steeds een beetje sterker. Een alternatief hierop is om gewoon veel naar evenementen te gaan en te wachten totdat men jou ergens voor vraagt. Mocht dat gebeuren dan is het aan te raden om de volgende keer zelf het initiatief te nemen.

vriendschap 8. Blijf volhouden

Er is een mogelijkheid dat je naar een paar evenementen bent geweest, maar nog geen mensen hebt ontmoet. Of wel veel mensen gesproken hebt, maar er nog geen vriendschap is ontstaan.

In dat geval is het belangrijk om te blijven doorzetten. Probeer voldoening te halen uit de kleine succesjes. Dit maakt de kans groter dat je uiteindelijk bereikt wat je wilt.

single reis 9. Nieuwe vrienden maken tijdens een single reis.

De kans is 9 op de 10 dat je nieuwe vrienden maakt tijdens een single reis. Single reizen zijn groepsreizen. Met gelijkgestemde wel te verstaan. En ja, iedereen single. Lijkt het je niet leuk om bijvoorbeeld een vogelreis Portugal te maken of met zijn allen te slenteren door de straten van New York? Wie weet, is een single reis ook iets voor jou!

Meer tips over vrienden maken?

Als je meer wilt weten over vrienden maken en sociale vaardigheden dan kun je daarvoor terecht op Millonnial.nl

Meer voor je levensstijl lees je via de overzichtspagina Lifestyle.

[Gastauteur:] Millonnial.nl - Blog van een Eenling | [Foto:] Helena Lopes via Pexels 


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over nieuwe vrienden maken

 


23-12-2021

Tags: nieuwe vrienden Zo maak je makkelijker nieuwe vrienden

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl