2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Kunst verkopen of kijken en kopen? Maak kennis!

Kunst verkopen of kijken en kopen? Maak kennis!

Kunst komt in verschillende vormen tot uiting.  Bij het woord kunst denk je wellicht gelijk aan het schilderij geschilderd door Van Gogh. Kunst is echter veel meer dan dat. De definitie van kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Niet alleen een schilderij is dus kunst maar ook een toneelstuk is kunst. Zo omvat het een breed scala aan menselijke activiteiten zoals schilderen, tekenen, theater, dans, muziek, fotografie, film, literatuur of poëzie. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. ZoMaakJe.nl geeft hier basisinformatie over kunst verkopen, kopen of gewoon bekijken.

kunst verkopen Hoe kun je je eigen kunst verkopen?

Er zijn genoeg platforms te vinden waarop jij jouw kunst kunt aanbieden. Zowel online als in winkels kun je je kunst te koop zetten of laten zien aan andere mensen. Belangrijk is dat je de juiste doelgroep weet te vinden waardoor je een succesvolle kunstenaar weet te worden.

On- en offline kunst verkopen

Je kunt je kunst online aanbieden op platformen zoals Marktplaats, Catawiki, Etsy of andere kunst gerelateerde websites. Daarentegen kun je er ook voor kiezen om je kunst ten toon te stellen in bijvoorbeeld een atelier of galerie. Hier zullen vaker kunstliefhebbers komen met het doel om kunst te kopen.

Zelfpromotie

Daarnaast is een eigen website met je kunstportfolio uiteraard een goed vertrekpunt. En wat dacht je van je eigen kunstkalender die je jaarlijks aan relaties stuurt?

kunst kopen Waar kun je kunst aanschaffen?

Er zijn genoeg plekken te vinden waar je kunst kunt aanschaffen. De meest goedkope optie is via een eenvoudige Google zoekopdracht. Hierbij zal je vaak geen kunstwerken vinden van grote kunstenaars, maar toch zal er een breed assortiment te vinden zijn.

Kunstgalerie

Dit is een vaak aantrekkelijke, maar wel beperkte presentatie met tentoonstellingen gericht op verkoop. De ruimte is veelal vrij toegankelijk en biedt verschillende kunstvormen; van beeldhouwwerken tot schilderijen maar ook grafiek of echte bijzondere specialismen. Denk daarbij aan fotografie en edelsmeed- of glaskunst maar ook aan media, boeken en tekeningen.

Veiling

Mocht je een wat groter budget hebben dan kan je misschien zelfs kunst kopen van een museum. Dit gebeurt vaak door middel van een veiling. Hierbij wordt een selecte groep van mensen uitgenodigd. Het is dus ook niet vanzelfsprekend dat je hierbij aanwezig mag zijn. Gelukkig zijn er voldoende veilinghuizen waar je na bezoek van een kijkdag kunt slagen. Veelal bieden zij ook vooraf al een online catalogus waarbij je zelfs al een bieding kunt doen.

Tweede hands

Ook kun je langs lokale rommelmarkten gaan of kringloopwinkels. Soms doen mensen kunstwerken weg zonder de precieze waarde te weten. Het kan dus zomaar zijn dat je daar een kunstwerk vindt van enkele honderden euro’s. Laat de zoektocht dus maar beginnen!

Kunstuitleen

Een flexibel alternatief voor kunstaanschaf is de kunstuitleen via commerciële aanbieders of de bibliotheek.

kunst kijken Waar kun je de mooiste kunst aanschouwen?

mona lisa kunst

Mooie kunst... dat is uiteraard heel persoonlijk maar in musea kom je zeker aan je trekken. Een van de bekendste schilderijen is wellicht wel de Mona Lisa. Deze is te vinden in het Louvre in Parijs. Dit museum ligt ten noorden van de Seine in het hartje van Parijs. Op het gebied van beeldhouwkunst en schilderkunst is dit een hoogtepunt. In het museum zijn de werken van vele Franse kunstschilders te vinden uit verschillende periodes. Er is dus voor elk wat wils te vinden. Er zijn niet alleen Franse kunstenaars te vinden maar ook Duitse, Engelse, Nederlandse, Spaanse en Italiaanse. Zo heeft het museum een speciale Rembrandt-zaal met zijn bekende werken. En wat dacht je van deze musea in Keulen?

In Nederland hebben wij ook meerdere musea waar verschillende soorten kunst worden getoond. Denk hierbij aan het Rijksmuseum of het Van Gogh museum. In het Rijksmuseum kun je het bekende werk ‘de nachtwacht’ vinden, geschilderd door Rembrandt van Rijn. Het is een gigantisch schilderij wat op een speciale manier wordt tentoongesteld. Momenteel is de restauratie ook actief te volgen. Het is dan ook essentieel dat de kwaliteit van het schilderij wordt behouden. Voor een echte kunstliefhebber is een bezoek aan het Louvre en het Rijksmuseum een onmisbare ervaring.

Ga of wil je musea in Nederland regelmatig(er) bezoeken? Overweeg dan de museumjaarkaart!

Ervaring met kunst verkopen of kopen?

Deel je tips graag via de contactpagina om dit bericht nog completer en leuker te maken. Op de Kunst-overzichtpagina lees je ook steeds meer over kunst maken.

[Foto's:] Hoofdvisual Aleksandr Slobodianyk | Mona Lisa door Jill Evans. Beide via Pexels


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over kunst verkopen

 


20-12-2021

Tags: Kunst verkopen Kunst Hobby

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl