2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Huisisolatie? Zo maak je er werk van!

Huisisolatie? Zo maak je er werk van!

Wanneer je je huis goed wilt gaan isoleren, zorg je er ook gelijk voor dat je lagere energiekosten hebt en dat de waarde van je huis stijgt. Tegelijkertijd draagt huisisolatie ook nog eens bij aan een beter milieu. Genoeg redenen dus om te gaan beginnen. Als je dit nog nooit hebt gedaan kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en wat je moet doen. Lees daarom snel verder want in deze blog gaan we dieper in op het hoe en wat van het isoleren van je huis. Tips en tricks komen aan bod waardoor jij snel kunt gaan genieten van je goed geïsoleerde huis en wie weet zelfs van een warmtepomp!

Vier mogelijkheden voor huisisolatie

Isolatie-tips voor je huis uitgelegd:

vloerisolatie Het isoleren van je vloer

Je verbruikt op jaarbasis veel minder energie om je huis op te warmen met goede vloerisolatie. De beste manier om je vloer te isoleren is het isoleren van de kruipruimte. Er wordt dan isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Dit kan gedaan worden met thermoskussens of platen van schuim of kurk. Bij de meeste huizen is het isoleren op deze manier mogelijk en het zorgt voor de beste isolatie. Isoleren van de vloer kan ook op andere manieren, alleen zijn deze manieren vaak duurder en het isoleert helaas ook slechter. Ook zijn deze manieren wat moeilijker uit te voeren.

bodemisolatie Bodemisolatie

Mocht je er voor kiezen om je vloer op een andere manier te isoleren, wat natuurlijk mogelijk is dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt dan denken aan bodemisolatie. Er wordt dan isolatiemateriaal geplaatst op de bodem van de kruipruimte. Als je kiest voor deze manier zal je ook gas besparen alleen minder dan bij vloerisolatie. Wat belangrijk is, is het ventileren van de kruipruimte. Als dit niet correct gebeurt kunnen er vochtproblemen ontstaan. Zorg er dus altijd voor dat het gekozen isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert. Zo voorkom je problemen en later misschien extra kosten.

dakisolatie Het isoleren van je dak

Een huis zonder goede dakisolatie verliest veel warmte. Dit is natuurlijk zonde en brengt meer kosten met zich mee. Zorg er daarom voor dat je dak goed is geïsoleerd. Mocht je dit zelf willen doen zorg er dan voor dat je gebruik maakt van KOMO gecertificeerde materialen.

Certificering

KOMO stelt bepaalde eisen aan bouwproducten. Als je een plat dak hebt is het slim dit te laten doen en niet zelf het heft in handen te nemen. Heb je een schuin dak? Dan kun je het zelf doen al zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Zorg ervoor dat je materiaal kiest met een hoge isolatiewaarde en of je de bestaande isolatie nog kunt verbeteren.

Voordeel

Er bestaat ook voordeliger b keus isolatie dat kleine fouten bevat of beschadigingen. Dit kunnen bijvoorbeeld ontbrekende hoekjes zijn of zelfs alleen een verkeerd etiket.

Aan buitenzijde

Tot slot kan je een dak ook aan de buitenkant isoleren, kijk maar eens naar de voordelen van een sedum dak.

isolatieglas Isolatieglas

triple glas huisisolatie

Wanneer je huis is voorzien van enkelglas of dubbel glas kun je er het beste voor kiezen om te gaan voor HR++- glas of triple-glas (hierboven afgebeeld). Je huis is zo beter geïsoleerd en je hoort minder geluiden van buitenaf. Triple glas zou dan de aller beste keuze zijn. Als je gaat voor triple-glas kan het zijn dat deze niet passen in de oude kozijnen van het vorige glas. Daarom kan het soms slim zijn om toch te gaan voor HR++- glas. Veel mensen kiezen hier ook voor. Zorg er wel voor dat je voor alle kozijnen hetzelfde glas kiest. Het kan anders voorkomen dat er kleurverschil is of dat de lichtinval anders is.

Aanbieders en energieloketten

De meeste mensen besteden huisisolatie uit. Je wil dan natuurlijk met een betrouwbaar en kwalitatief goed bedrijf in zee gaan. Wij-isoleren.nl van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal biedt een lijst van isolatiebedrijven in jouw omgeving. De bedrijven werken conform de beste, actuele kwaliteitsregeling.

Verbeterjehuis.nl geeft per gemeente, dus ook die van jou, een overzicht van energieloketten. Je hoeft alleen maar je woonplaats in te vullen om je energieloket te vinden. Zo kom je via het loket in contact met de isolatiebedrijven in je omgeving en ze helpen je ook nog eens met je offertevragen.

Of gebruik direct deze handige offerte tool:

 

Huisisolatie een goed idee!

Toch? Help graag mee om dit artikel nog completer te maken en stuur je tips in via de contactpagina. Alvast bedankt namens ons allemaal. Meer voor een fijn huis lees je via onze overzichtspagina Wonen.

[Foto:] Pavel Danilyuk via Pexels


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over huisisolatie

 


10-12-2021

Tags: Zo maak je werk van huisisolatie Huisisolatie Wonen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl