2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zo maak je lekker avondeten met specerijen

Zo maak je lekker avondeten met specerijen

[Gastbijdrage] Iedereen weet dat specerijen het eten lekker maken, maar niet veel mensen weten hoe ze specerijen moeten gebruiken en schrikken ervoor terug. Maar met een paar eenvoudige tips - zoals weten wanneer je specerijen moet toevoegen en hoeveel je moet toevoegen - kun je ze langzaam en met vertrouwen in je koken opnemen.

Hier zijn 7 eenvoudige tips voor het koken van het avondeten met specerijen:

 

kruiden bewaren 1. Bewaren

Ten eerste, zorg ervoor dat je je specerijen op een donkere, koele plek en in luchtdichte potjes bewaart - zeker niet boven je fornuis... Om ervoor te zorgen dat je specerijen zo vers en smaakvol mogelijk blijven, moet je ze op de juiste plek bewaren. Kruiden moeten worden bewaard in een donkere, koele omgeving uit de buurt van directe warmte. Dit betekent dat je ze niet in de buurt van je fornuis, oven of vaatwasser moet bewaren, waar ze warmte afgeven. Eventueel kun je ze bewaren in een design kruidenrek.

Houdbaarheid 2. Houdbaarheid

En controleer de houdbaarheidsdatum voordat u ze gebruikt. Geloof het of niet, specerijen kunnen verlopen - en sneller dan je misschien denkt! Verlopen specerijen hebben aanzienlijk minder smaak en, in sommige gevallen, een doffe kleur. Paprika kan veranderen van helder rood naar dof bruin, en dan weet je dat het bedorven is. Zodra u uw specerijen opent, beginnen ze te verouderen, dus markeer de datum waarop u ze opent en controleer altijd of ze nog geurig en vers zijn.

gebruik kruiden 3. Gebruik

Leer hoe je gedroogde kruiden op de juiste manier gebruikt. In tegenstelling tot specerijen (die tijdens of na het koken kunnen worden toegevoegd), hebben gedroogde kruiden tijd nodig om hun smaak af te geven, dus ze worden bijna altijd tijdens het kookproces toegevoegd. Ze worden meestal gebruikt in stoofschotels, sauzen en andere lang kokende recepten waar ze hun smaak volledig kunnen afgeven.

Tip avondeten met specerijen: Wrijf ze tussen je vingers voor recepten die niet zo lang koken, zodat de smaak en het aroma sneller vrijkomen.

specerijen vermalen 4. Vermalen

Investeer in een kruidenmolen, zodat u hele specerijen kunt kopen en ze zelf kunt vermalen... Vers gemalen specerijen zijn smaakvoller dan voorgemalen specerijen. Net als bij appels, zodra je ze verwerkt, worden ze blootgesteld aan zuurstof en gaat hun kwaliteit langzaam achteruit. Voor de meest smaakvolle specerijen koop je hele specerijen en maal je ze zelf. Het lijkt misschien overdreven, maar het maakt een enorm verschil in het eindproduct.

KokenKoken

fijne specerijen 5. Fijnheid

Speel ook met hoe fijn je ze maalt... Hoe fijn je specerijen maalt, bepaalt voor een groot deel hoe ze smaken. Zwarte peper, bijvoorbeeld, kan variëren van mild tot pittig, afhankelijk van hoe het gemalen is. Grof gemalen peper is vrij mild, terwijl fijn gemalen peper achter in je keel slaat en vrij scherp is.

kraken kruiden 6. Kraken

Maar voor zachte, hele specerijen (zoals peperkorrels of jeneverbessen), kunt u gewoon een pan met zware bodem gebruiken om ze open te kraken zodat hun smaak vrijkomt. Als je grote, zachte specerijen gebruikt (zoals peperkorrels, jeneverbessen of mosterdzaadjes) en je wilt ze grof malen, sla ze dan gewoon met een zware pan of pan op een snijplank. Zo barsten ze open en komt hun smaak beter vrij zonder dat je een kruidenmolen hoeft te pakken.

kruiden slaan 7. Slaan

Als je grote, zachte specerijen gebruikt (zoals peperkorrels, jeneverbessen of mosterdzaadjes) en je wilt ze grof malen, sla ze dan gewoon met een zware pan of pan op een snijplank. Zo barsten ze open en komt hun smaak beter vrij zonder dat je een kruidenmolen hoeft te pakken.

Pro tip: Deze grofheid van peperkorrels is ideaal voor het kruiden van steaks voordat je ze braadt. Het geeft de biefstuk een mooi korstje met een knapperige textuur en een milde pepersmaak.

Voortaan avondeten met specerijen?

Hopelijk ben je nu geïnspireerd om meer met specerijen te koken. Als je nog meer tips hebt, laat het dan even weten via de contactpagina. Via de overzichtspagina Culinair lees je lekker door over koken en alles voor de keuken.

[Gastauteur avondeten met specerijen:] Natural Spices weet wat Nederland lekker vindt. Al 85 jaar helpen zij als de natuurlijke smaakmaker in de keuken professionals en thuiskoks om gezonde voeding op tafel te zetten. Dat begint met 100% natuurlijke kruiden en specerijen. | [Foto:] Emy via Unsplash.


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over avondeten met specerijen

 


05-03-2022

Tags: Avondeten met specerijen Eten & Drinken

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl