2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Zo maak je een intuïtieve mandala

Zo maak je een intuïtieve mandala

[Gastbijdrage Amandula] Dat een mandala een cirkel is, weten veel mensen wel. Dat tekenen een ontspannende bezigheid is ook wel. Maar wist je dat door het intuïtieve mandala tekenen binnen een mandala een hele nieuwe wereld voor je open kan gaan?

Lees hier alles over intuïtief mandala tekenen. Over welke materialen je nodig hebt en in welke fasen je tekent. Maar ook over de achterliggende visie op verstand en intuïtie en hoe je persoonlijk kunt groeien.

'Go with the flow'

Steeds meer mensen verlangen naar rust en evenwicht in zichzelf. Ze willen graag meer vanuit hun gevoel, hun intuïtie leven. Aanvankelijk merk je dat in het gewone dagelijkse leven als een ingeving die plotseling bij je opkomt, of om bij een zomaar opeens weten welke beslissing je gaat nemen. In je verdere ontwikkeling kom je dan steeds meer in de richting van “Go with the flow”, waarbij alles intuïtief verloopt en alles als het ware vanzelf lijkt te gaan.

Intuïtief mandala tekenen is een praktische creatieve en ontspannen bezigheid. Wat door intuïtie binnen de mandala zichtbaar wordt, geeft je inzicht in je persoonlijke ontwikkeling. Hoe spelen intuïtie en verstand in jouw leven in samenhang met elkaar hun eigen rol en betekenis?

Intuïtieve mandala tekenen

Het woord mandala betekent cirkel. Bij mandala tekenen wordt binnen een cirkel getekend. De cirkel is een oeroude vorm die je veiligheid en bescherming biedt.

Intuïtief mandala tekenen is een specifieke vorm van mandala tekenen. Het is een creatieve ontspannen activiteit. Het biedt je de kans om via je gevoel uiting te geven aan je intuïtie. Van daaruit ontstaat er meer samenwerking tussen verstand en intuïtie en kom je tot persoonlijke groei.

Bij intuïtief mandala tekenen ga je als het ware op avontuur. Je gaat een zelfgekozen ervaring/herinnering opnieuw beleven. bij dit opnieuw beleven zet je je verstand, je gedachten even buiten werking en je geeft je over aan je gevoel. Via je gevoel kom je in contact met je intuïtie. Je tekent wat er ook maar in je opkomt. Je vraagt je niet af of het wel/niet goed is wat je doet. Je vertrouwt er op dat alles wat je doet oké is. Je experimenteert naar hartenlust en je geniet van je vrijheid en je spontaniteit.

Je verstand vertrouwt intuïtief bezig zijn vaak niet. Het komt dan met argumenten als: daar heb je geen tijd voor, je kan niet tekenen, je bent niet creatief, neem toch geen risico. Zeg dan tegen je verstand dat het een oefen-mogelijkheid is die je zonder risico kunt uitproberen. Een “innerlijk gesprek” na afloop van de oefening, biedt alle ruimte aan je verstand en je intuïtie om meer met elkaar in contact te komen. Dat verrijkt je leven.

Wat heb je nodig aan materiaal?

Om te beginnen met mandala tekenen heb je weinig materiaal nodig:

Later kun je altijd nog beslissen ander tekenpapier en/of duurdere kleurpotloden te kopen. Je hoeft je ook niet helemaal op te sluiten, maar creëer zo mogelijk een plekje voor jezelf waar je in alle rust kunt tekenen.

Mandala tekenen in vijf fasen

Een intuïtieve mandala omvat vijf fasen:

ervaring mandala 1. Voorbereiden

Bij de intuïtieve vorm van mandala tekenen, kies je vooraf over welke herinnering/ervaring je gaat tekenen. De gevoelens die dan naar boven komen zijn je uitgangspunt voor het intuïtief mandala tekenen. Het vraagt een zekere durf om de controle vanuit je verstand los te laten en je toe te vertrouwen aan wat je intuïtie je ingeeft. Als dit nog een stap te ver voor je is, ga dan gewoon aan de slag met wat je wel aandurft en wat je wel aankan.

onderwerp mandala tekenen 2. Onderwerp

De volgende vragen kunnen je helpen om het onderwerp te kiezen waarover je in je mandala gaat tekenen.

Beleef deze keuze en let vooral op de gevoelens die je daarbij ervaart. De gevoelens bij deze beleving zijn je leidraad bij mandala tekenen vanuit je intuïtie. Van daaruit gaat je persoonlijke mandala als vanzelf ontstaan.

mandala cirkel 3. Een cirkel maken

Trek met de passer een cirkel (= mandala) op je papier. Kies zelf de grootte van je papier en daarmee de grootte van je cirkel. Zorg voor wat ruimte tussen de cirkel en de zijkanten van het papier, zodat je nog wat kunt uitwijken als dat tijdens het tekenen bij je opkomt om te doen. Deze cirkel biedt je de bescherming en de veiligheid om alles te kunnen weergeven wat in je opkomt.

Zet als je wil passende muziek op. Wat het is, maakt niet uit. Als jij je zelf er maar prettig bij voelt. Nog een tip: geen passer in de buurt? Trek de onder- of bovenkant van een theekop om of de rand van een (ontbijt)bord!

intuïtief tekenen 4. Intuïtieve mandala tekenen

Tijdens het mandala tekenen kom je ongetwijfeld van alles tegen wat je ook in je dagelijkse leven tegenkomt. Je geniet van wat er komt te staan of je vindt juist dat je alles verknoeit, je neemt juiste of verkeerde beslissingen, je ziet de weg open voor je liggen of je ervaart allemaal blokkades, enz. enz. 

Langzamerhand verstommen al die gedachten, al die oordelen. Dan duik je dieper in je gevoel en ga je steeds meer van binnenuit aan de slag. Je wordt rustig van binnen en je geniet van het mandala tekenen zelf. Ga net zolang door totdat je zelf ervaart dat de tekening af is. Het kan ook zijn dat je tijdens het tekenen voelt dat je energie minder wordt. Als je wilt kun je dan stoppen en een volgende keer verder gaan.

afsluiten mandala 5. De laatste fase: afsluiten en terugkijken

Tijdens het tekenen zit je veelal met je neus vlak boven het papier. Als je klaar bent met het tekenen van je mandala is het handig om van een afstand naar je intuïtieve mandala te kijken.

Tijdens of daarna is het interessant om je mandala telkens een kwart slag te draaien. Je kunt je tekening dan vanuit verschillende invalshoeken bekijken én je ziet bij welke stand de energie van je mandala het meest tevoorschijn komt.

Bij het bekijken van gemaakte mandala’s komt je verstand weer (meer) aan bod. Er ontstaat een gesprek in jezelf tussen je verstand en je intuïtief getekende mandala. Met je verstand probeer je te begrijpen wat je intuïtie je in de mandala toont.

Het gebeurt dan nogal eens dat je intuïtief getekende mandala iets anders aan het verstand vertelt dan het verstand had verwacht. Dat geeft een interessante discussie tussen je verstand en intuïtie. De inzichten die daaruit ontstaan zijn van belang voor meer evenwicht tussen beiden. Je ervaart  meer samenwerking tussen je verstand en je gevoel en daardoor komt er meer rust en ontspanning in je gewone dagelijkse leven.

Merk je dat je aan het oordelen bent over je mandala? Besef dan dat je gedachten over je heen tuimelen en je mandala beoordelen vanuit je verstand. Wanneer je vanuit je intuïtie of liefde je mandala beziet en je de sfeer van je mandala zonder (veel) oordelen in je opneemt, ervaar je de innerlijke rust en schoonheid in je mandala én in jezelf.

Visie op verstand en intuïtie

De maatschappij waarin we leven doet een sterk beroep op onze verstandelijke mogelijkheden. Met denken en (be)oordelen trachten we alles te begrijpen en te (be)argumenteren. Daarbij wordt inzet, snelheid, productiviteit en succes hoog gewaardeerd.

Er is vaak geen tijd en ruimte om stil te staan bij wat zich binnen ons afspeelt. Er is weinig plaats voor menselijke gevoelens als blijdschap, inspiratie, teleurstelling of verdriet. Het gewone dagelijkse leven vraagt om snelle reacties op wat er om ons heen en in onszelf gebeurt. 

Dit alles leidt tot een scheefgroei in de persoonlijke ontwikkeling: het verstand heeft de leiding boven de intuïtie. Het verstand richt zich op het begrijpen van wat zich in en om ons heen afspeelt. De intuïtie geeft juist inzicht op hoe we ons leven persoonlijk ervaren. Het samengaan van verstand en intuïtie zorgt voor een evenwichtig leven.

Verstand én intuïtie zijn als het ware de twee benen waarop we lopen. Het begrijpen vanuit het verstand én het ervaren vanuit de intuïtie zorgen samen voor een gezonde basis om in alle volheid te leven.  

Persoonlijke groei

Hoewel intuïtief mandala tekenen in therapeutische zin toegepast wordt, wordt het binnen Amandula gezien als zelfstandig-toe-te-passen middel voor eigen persoonlijke groei. Amandula biedt intuïtief mandala tekenen als middel aan. Het is aan de ander om te bepalen wat voor hem/haar van belang is. In de begeleiding staat centraal: het durven volgen van je gevoel, je intuïtie én het ontdekken van de betekenis van een intuïtieve mandala. 

Betekent dat dan dat je altijd op jezelf bent aangewezen? Naast een mogelijkheid tot Persoonlijk Contact biedt Amandula ook twee mogelijkheden om intuïtief mandala tekenen samen met anderen te ervaren: het volgen van een of meerdere Workshops  én/of het gratis deelnemen aan het "Online Atelier van Amandula".

Voorbeeld: Mandala In diepe rust

Deze mandala is ontstaan na een visualisatie over het vinden van rust bij de hartslag van een boom. Die rust ervaren was zo fijn, dat ik het niet kon laten daarover te tekenen:

mandala tekenenIn diepe rust, 2010


onder de drukte 
van alledag 
woont een geest in me
die geest fluistert
me toe

kom toch even zitten 
rust wat uit.
voel je vrij 
leef vanuit mij 
jouw innerlijk wezen
 

 

Ik ben eerst gaan ‘spelen’ met de schors van de boom. Gaandeweg werd die boom dikker en ontstond er verschil in een lichtere kant (links) en een donkerder kant (rechts), terwijl het midden open bleef. Door het ‘uitschieten’ bij het tekenen van de schors ontstonden daar een paar lijntjes waar ik een mensfiguur in zag en maakte, die letterlijk in de boom stond. 

Toen de cirkel af was, had ik sterk de behoefte aan een achtergrond er bij. Ja dan laat ik me daartoe verleiden. Dat gebeurt me trouwens wel vaker... Bij deze mandala heeft dat een extra effect gegeven, wat ik pas veel later ontdekte. Aan de rechterkant van de rechthoek is een gezicht met hoofddoek te zien die kijkt naar de boom en naar de mens daarin. Een prachtig cadeau: ik ervaar de rust, maak het mee, beleef het, ben als het ware zelf met die rust verbonden én ik kijk ernaar als toeschouwer.

[Gastauteur:] Adri Deur - Amandula.nl 


Ontvang gratis updates zoals dit artikel over intuïtieve mandala

 


25-11-2021

Tags: intuïtieve mandala tekenen hobby kunst

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl