2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash 2002-shawnn-tan-265187
Een tuinschutting zelf maken of laten plaatsen

Een tuinschutting zelf maken of laten plaatsen

[Gastbijdrage] Heb je een nieuwbouwhuis gekocht en is de tuin nog kaal of heb je een oude schutting die echt aan vervanging toe is? Dan wordt het tijd om te kijken naar een nieuwe schutting om je tuin mee af te zetten. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos: van hout tot schuttingen van composiet of bijvoorbeeld beton gecombineerd met hout. Dit kun je natuurlijk laten doen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met een schutting! In dit artikel vertellen we je meer over het zelf maken van een tuinschutting en wat het verschil is met het laten plaatsen door een erkend bedrijf.

tuinscherm van hout Houten tuinscherm

De meest populaire tuinschutting is die van hout. Doordat hout redelijk gemakkelijk verwerkbaar is, kun je dit ook prima zelf doen. Dit kan door kant-en-klare tuinschermen te bestellen online of te kopen bij de lokale bouwmarkt. Deze schermen zijn gemaakt van geïmpregneerd hout, douglashout of hardhout, waardoor de levensduur zeker 10 jaar is. Vergeet ook niet om hardhouten of betonnen palen erbij te halen, waar je de tuinschermen aan kunt bevestigen. Zorg ervoor dat alles waterpas en stevig staat, zodat de schutting niet bij de eerste harde wind omwaait.

een schutting maken Zelf een schutting maken

Liever echt zelf een schutting bouwen? Dan kun je ook werken met losse schuttingplanken, die je opstapelt tussen betonnen palen. Je hebt hier best wel wat gereedschap en materialen voor nodig, dus zorg ervoor dat je het in huis hebt voordat je begint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schroefboormachine, een schop, handzaag, zware rubber hamer en ijzeren moker. Verder handig is een handcirkelzaag, een lange waterpas of laser om de hoogte te bepalen en minimaal 2 personen die enige ervaring hebben met bouwen.

diy schutting Hoe maak je een schutting?

Nadat alles netjes is uitgemeten, start je met het plaatsen van de eerste paal. Deze moet ingegraven worden, waarbij je rekening houdt met de hoogte van de schutting, en natuurlijk waterpas. Belangrijk is dat je zeker 1/3e van de paal in de grond plaatst om stevigheid te behouden. Zodra de tweede paal ook in de grond zit, kun je de schuttingplanken er horizontaal tussen gaan zetten. Vaak gebruik je speciale clips tussen de verschillende schuttingplanken om de correcte afstand te behouden.

schutting laten plaatsen Toch een schutting laten plaatsen

Wil je er zeker van zijn dat het veilig en correct geplaatst wordt, zodat je er jaren plezier van hebt? Kies er dan voor om de schutting te laten plaatsen door een professioneel bedrijf. Daar wordt vaak niet gewerkt met tuinschermen, maar met op maat gemaakte schuttingen die precies aansluiten op de afmetingen van de tuin. Verder heb je de keuze om de schuttingplanken horizontaal of verticaal te laten plaatsen en kun je ook nog besluiten om de schutting te laten spuiten. Zo krijg je bijvoorbeeld een moderne antraciete schutting.

Afhankelijk van de houtsoort, dien je de schutting regelmatig te behandelen met houtbeits. Zo voorkom je dat het hout vergrijsd en blijft de uitstraling frisse en warm. Daarbij verleng je ook nog eens de levensduur van het hout, waardoor je schutting langer kan blijven staan. Vergeet ook niet om het plaatje compleet te maken met een mooie tuinbank van pallets met gekleurde kussens om wat sfeer in je tuin te brengen.

Meer inspiratie voor huis en tuin >>

Gastauteur Tuinschutting zelf maken: Wesa | Foto van Jayden Wilhelm via Unsplash.

24-10-2023

Tags: Wonen Tuin Schutting

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl