2009-mia-domenico-455-unsplash 2007-dan-counsell-365835-unsplash 2011-igor-ovsyannykov-219666-unsplash
Hoe je een lekkende kraan kunt repareren

Hoe je een lekkende kraan kunt repareren

Het is erg vervelend en verspilt water: een lekkende kraan. Gelukkig kun je deze vaak zelf repareren zonder de hulp van een loodgieter. In dit artikel op ZoMaakje.nl leer je hoe je een lekkende kraan kunt repareren met behulp van eenvoudige stappen. We sluiten af met de meest gestelde vragen en antwoorden over lekkende kranen. Zit jouw vraag erbij?

Lekkende kraan repareren in 6 stappen:

Volg deze instructies en geniet binnen de kortste keren van een perfect functionerende kraan!

voorbereiding lekkende kraan Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het repareren van de kraan, is het belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Je hebt mogelijk een schroevendraaier, verstelbare tang, pijpsleutel en een vervangende pakking of cartridge nodig, afhankelijk van het type kraan dat je hebt. Zorg ervoor dat je deze gereedschappen klaar hebt liggen voordat je begint.

Water afsluiten Stap 2: Water afsluiten

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de watertoevoer naar de kraan af te sluiten. Meestal vind je de afsluitkleppen onder de gootsteen of in de kelder. Draai de kleppen met de klok mee om het water volledig af te sluiten. Controleer vervolgens of er geen water meer uit de kraan stroomt voordat je verder gaat met de reparatie.

Kraan demonteren Stap 3: Kraan demonteren

Om de kraan te repareren, moet je deze eerst demonteren. Begin met het verwijderen van de handgreep door de schroeven los te draaien. Gebruik hiervoor een schroevendraaier. Verwijder vervolgens de huls en de moer die de kraan op zijn plaats houdt. Afhankelijk van het type kraan kan dit iets variëren. Raadpleeg indien nodig de handleiding van de kraan of zoek online naar specifieke instructies voor jouw type kraan.

pakking vervangen Stap 4: Vervang de pakking of cartridge

De meeste lekkende kranen worden veroorzaakt door versleten pakkingen of cartridges. Controleer de pakkingen en cartridges op tekenen van slijtage of beschadiging. Als je een versleten onderdeel vindt, vervang het dan door een nieuw exemplaar. Je kunt de oude pakking of cartridge meenemen naar de bouwmarkt of online bij de hand houden om er zeker van te zijn dat je het juiste vervangende onderdeel krijgt.

kraan monteren Stap 5: Monteer de kraan

Na het vervangen van de pakking of cartridge is het tijd om de kraan weer in elkaar te zetten. Volg de omgekeerde stappen van het demonteren om de kraan weer op zijn plaats te bevestigen. Zorg ervoor dat je alle onderdelen stevig aandraait, maar niet te strak, om beschadiging te voorkomen.

check lek Stap 6: Controleer op lekken

Nadat je de kraan hebt gemonteerd, draai je de watertoevoer weer open en controleer je of er nog steeds water lekt. Als er geen lekkages meer zijn, dan heb je met succes je lekkende kraan gerepareerd! Als er nog steeds water lekt, controleer dan opnieuw de pakkingen en cartridges om er zeker van te zijn dat ze correct zijn geïnstalleerd en goed werken.

kraan vervangen

Veelgestelde vragen over lekkende kranen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over lekkende kranen, samen met hun antwoorden:

 1. Waarom lekt mijn kraan?

  Een kraan kan lekken door verschillende redenen, zoals versleten pakkingen, kapotte cartridges, losse fittingen of een beschadigde afdichting. Het is belangrijk om de oorzaak van het lekken vast te stellen om de juiste reparatiestappen te kunnen nemen.
 2. Kan ik een lekkende kraan zelf repareren?

  Ja, in veel gevallen kun je een lekkende kraan zelf repareren. Het vereist meestal enige basiskennis en het juiste gereedschap. Volg de instructies in ons artikel om te leren hoe je een lekkende kraan kunt repareren.
 3. Moet ik de watertoevoer naar de kraan afsluiten voordat ik deze repareer?

  Ja, het is essentieel om de watertoevoer naar de kraan af te sluiten voordat je begint met de reparatie. Dit voorkomt dat er water blijft stromen tijdens de reparatie en zorgt voor een veilige werkomgeving.
 4. Hoe lang duurt het om een lekkende kraan te repareren?

  De tijd die nodig is om een lekkende kraan te repareren, hangt af van de oorzaak van het lek en je ervaring met loodgieterswerk. Kleine reparaties kunnen binnen een uur worden voltooid, terwijl complexere problemen meer tijd kunnen kosten.
 5. Moet ik de hele kraan vervangen als deze lekt?

  Niet altijd. In veel gevallen kan het vervangen van een versleten pakking of cartridge het lekken oplossen. Het is zelden nodig om de hele kraan te vervangen, tenzij deze ernstig beschadigd is.
 6. Waar kan ik reserveonderdelen krijgen voor mijn kraan?

  Je kunt reserveonderdelen voor kranen kopen bij bouwmarkten, loodgieterswinkels of online winkels. Zorg ervoor dat je het juiste model en merk van je kraan kent om de juiste vervangende onderdelen te kunnen kopen.
 7. Wat moet ik doen als de kraan blijft lekken na de reparatie?

  Als de kraan blijft lekken na de reparatie, controleer dan of de pakkingen en cartridges correct zijn geïnstalleerd. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed zijn aangedraaid. Als het probleem aanhoudt, kan er een ander onderliggend probleem zijn, en het is raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen.
 8. Kan een lekkende kraan leiden tot waterschade?

  Ja, een lekkende kraan kan waterschade veroorzaken. Het water kan zich ophopen rond de kraan en in de onderliggende structuren, waardoor schade ontstaat aan het aanrecht, de kasten of zelfs de vloer. Het is belangrijk om een lekkende kraan snel te repareren om waterschade te voorkomen.
 9. Kan ik geld besparen door een lekkende kraan te repareren?

  Absoluut! Een lekkende kraan kan leiden tot aanzienlijk waterverlies en hogere waterrekeningen. Door het probleem snel op te lossen, bespaar je water en geld op de lange termijn.
 10. Moet ik een professionele loodgieter bellen voor een lekkende kraan?

  Niet altijd. Voor eenvoudige lekkages kun je het probleem meestal zelf oplossen. Als je echter onzeker bent over je vaardigheden of als de kraan blijft lekken na jouw reparatiepogingen, is het verstandig om een professionele loodgieter te raadplegen om verdere schade te voorkomen.

Hopelijk hebben deze antwoorden je geholpen om je kennis over lekkende kranen te vergroten en hoe je ze kunt repareren.

Lekkende kraan repareren gelukt?

Door het volgen van deze eenvoudige stappen kun je meestal een lekkende kraan met succes repareren. Of je bent mogelijk geholpen met bovenstaande FAQ's over lekkende kranen. Als je echter problemen ondervindt tijdens het reparatieproces of als de kraan blijft lekken, is het verstandig om een professionele loodgieter te raadplegen om verdere schade te voorkomen.

Repareer je kraan vandaag nog en bespaar water en geld in de toekomst. Succes!

Meer Woon-DIY's >>

Foto's Lekkende kraan repareren via pexels: Kraan door Nithin PA | Tools door PhotoMIX Company.12-07-2023

Tags: Wonen Techniek

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl